Какво е медиен мониторинг и защо ви е необходим?

Препоръчваме

Зеленски: Взривът на „Нова Каховка“ е екологична бомба за масово унищожение

Взривът на „Нова Каховка“ е екологична бомба за масово унищожение, коментира украинският президент Володимир Зеленски след разрушаването...

Явор Божанков: “Възраждане” искат да наложат със сила дневен ред

“Възраждане обявиха, че ако има редовно правителство те ще призоват хората да влязат тук, тоест заплашват с...

Тодор Тагарев обяви намерения за нова военна помощ за Украйна

Намерения България да предостави нова военна помощ на Украйна, за да продължи отбраната си срещу руската агресия,...

Наблюдението на медиите е инструмент за измерване на комуникационни и маркетингови стратегии, проследяване на целеви аудитории и събиране на настроенията около вашата марка – и много повече. Ето пет причини, поради които имате нужда от медиен мониторинг като част от вашата комуникационна стратегия.

Какво е медиен мониторинг?

Всеки директор по комуникациите трябва да се запита: какво е медиен мониторинг и какво може да направи за моя бизнес? В свръхсвързан свят, където новото медийно съдържание се публикува в непрекъснат, безкраен поток, разбирането кой какво казва за вашата марка, на кого и как се чувстват за това е жизненоважно и почти невъзможно без услуга за наблюдение на медиите.

Мониторингът на медиите ви позволява да проследявате споменаванията на вашата марка, продукти и услуги във всички медии, включително традиционни печатни и излъчващи, онлайн и социални. Това включва както текст, така и изображения: последните могат да имат толкова голямо въздействие, колкото и първите. Изчерпателен инструмент за наблюдение на медиите може да търси всяко съдържание, подходящо за вас, вашата компания, вашата индустрия и вашата конкуренция.

Накратко, мониторингът на медиите ви дава надзор на пълния набор от медийно отразяване, натрупано от даден бизнес. Защо това е важно? Ето пет причини:

Медийният мониторинг ви свързва с целевите аудитории

Когато слушате кой какво казва за вашата компания, някои гласове са по-важни от други. Медийният мониторинг разкрива дали основните заинтересовани страни чуват и реагират на доклади за вашия бизнес и дали тези новини са положителни или отрицателни. Анализът на настроението разпознава дали отделните части от съдържанието, както и цялостното отношение към докладването, са благоприятни или не.

Различните групи заинтересовани страни са достъпни чрез различни медийни канали. Мониторингът на социалните медии ще ви даде представа какво чувстват потребителите и потенциалните клиенти за бизнеса. Акционерите ще бъдат по-заинтересовани от докладите на финансовата преса. Излъчваните медии вероятно ще достигнат до по-широката общност. Всички канали трябва да бъдат наблюдавани, за да се разбере как всички заинтересовани страни се чувстват към дадена организация.

Медийният мониторинг изгражда по-добри маркетингови стратегии

Предоставяйки ви контрол върху отговора на връзките с обществеността и маркетинговите комуникации, мониторингът на медиите ви позволява да измервате тяхната ефективност. Когато можете да видите в реално време как вашата целева аудитория и потенциални клиенти реагират на вашите публикации и прессъобщения, това ви позволява да наблегнете на успешните съобщения, а също и да промените и пренасочите тези, които не уцелват целта.

Оценяването на ефективността на маркетинговите кампании означава разбиране дали дадена инвестиция носи резултати. Той дава възможност на опитния комуникационен екип да планира бъдещи кампании с по-добра представа за това какво ще работи с целевия пазар. Ефективността на използвания език, избраните медии и броят и времето на съобщенията могат да се подобрят, като се разгледа какво е работило и какво не е работило преди.

Наблюдението на медиите помага за избягване и управление на кризи

Проследяването на новинарския цикъл около вашата организация може да ви даде важна представа за предстоящите кризи – което ви позволява да избегнете или поне да смекчите последствията. С наличието на медиен мониторинг в реално време, комуникационният екип може да види дали бизнесът или индустрията като цяло се насочват към PR криза. Низходяща тенденция в настроенията и увеличаване на негативните доклади трябва да задействат алармата и да предизвикат уклончиви действия.

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Зеленски: Взривът на „Нова Каховка“ е екологична бомба за масово унищожение

Взривът на „Нова Каховка“ е екологична бомба за масово унищожение, коментира украинският президент Володимир Зеленски след разрушаването...

Явор Божанков: “Възраждане” искат да наложат със сила дневен ред

“Възраждане обявиха, че ако има редовно правителство те ще призоват хората да влязат тук, тоест заплашват с насилие, казват кой и кога...

Тодор Тагарев обяви намерения за нова военна помощ за Украйна

Намерения България да предостави нова военна помощ на Украйна, за да продължи отбраната си срещу руската агресия, обяви при встъпването си в...

Петков: Връщаме силата на парламентарната република, нервите трябва да се успокоят

Връщаме силата на парламентарната република. Акад. Денков като премиер е уравновесен, не се изнервя и може да дойде диалог. Ще може да...

Земетресение с магнитуд 5,3 по Рихтер е регистрирано в Румъния

Земетресение с магнитуд 5,3 по Рихтер е регистрирано в Румъния, съобщиха от Националния институт по геофизика. Епицентърът е в Банат, окръг Арад,...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -