Румен Радев: Има всички шансове да влезем в Шенген догодина

Препоръчваме

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс,...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради...

Работата за присъединяването ни към Шенген продължава на всички нива на дипломацията, но има работа, която трябва да се свърши и в България. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти след срещата на върха ЕС – Западни Балкани. Той призова партиите у нас да не политизират темата.

Държавният глава призова Народното събрание да приеме законите по Плана за възстановяване и устойчивост, които касаят съдебната реформа.

„Това Народно събрание трябва да приеме законите по Плана за възстановяване и развитие за съдебната реформа. Имаме всички шансове догодина България да се присъедини и това го знам от разговори с европейските ни партньори, включително и с Рюте. Но това, до голяма степен, зависи от нас и от това как ще играем на терена на дипломацията. Продъолгжаваме усилията заедно с Румъния до последния момент. Има в определени страни от ЕС наслоени с години настроения срещу България. Тези предубеждения, къде основателни, къде не, много трудно се пречупват. Но аз съм убеден съм, че ако има единство на усилията, ние ще успеем“, каза президентът.

Държавният глава коментира и разследването на „Скайнюз“, според което български гранични полицаи са стреляли и ранили сирийски гражданин, направил опит да премине на територията на страната ни от Турция. Случаят се проверява.

„Има агресивно поведение от страна на мигрантите, потрошен полицейски автомобил и ранен полицай. Нямаме данни за произведен изстрел от български полицай на границата“, посочи президентът.

Държавният глава все още не се е произнесъл по промените в Изборния кодекс, които наскоро бяха одобрени от парламента. Той изтъкна, че ще реши дали да наложи вето или не без да се ръководи от това кой политически лидер какво мисли по въпроса.

По повод покачилото се напрежение между него и „Продължаваме промяната“ Румен Радев заяви, че важното е да няма лъжа, защото лъжата разбива обществото, разбива и политическата система.

„Държа България навън да отстоява своето достойнство и национален интерес“, подчерта Радев.

Държавният глава съобщи още, че в Брюксел е подписан меморандум между България и страните от еврозоната, с който започва подготовката на страната ни за сечене на евромонети.

Румен Радев участва в срещата на върха ЕС-Западните Балкани в Тирана. На форума лидерите дискутираха разширяването на ЕС, справянето с последиците от войната на Русия в Украйна и политическото сътрудничество.

Източник: БНТ

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс, в това число на водород...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради установени отклонения в качеството ѝ,...

Промените, носени от новия закон за етажна собственост

Дали гарантират тези цели - не бих казал, че мога да потвърдя отсега, но върху този законопроект беше работено близо 5 години....

Падналото от втория етаж на училище дете не помни какво се е случило

Ученичка от шести клас в хасковското училище „Климент Охридски“ падна от прозорец на втория етаж. Момичето е настанено в...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -