Депутатите отхвърлиха на първо четене промените в Конституцията

Препоръчваме

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс,...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради...

Народното събрание отхвърли на първо четене промените в Конституцията, предложени от ДПС, ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Близо 50 организации и институции са изказали отрицателни становища за промените. При гласуването в зала законопроекта получи подкрепа само от 161 народни представители. Тъй като не беше достигнат необходимият минимум от 180 гласа, законопроектът ще бъде върнат за ново разглеждане, което трябва да стане в срок между 2 и 5 месеца. При второто разглеждане в зала вече ще са необходими само 160 депутатски гласа за приемане на промените.

По време на дебатите трите опозиционни партии изказаха редица критики към планираните изменения в Конституцията и се обединиха около становището, че част от заложените промени могат да бъдат гласувани и приети само от Велико Народно събрание.

Депутатите отхвърлиха на първо четене проекта за промяна на Конституцията, предложен от три политически сили – ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Проектът не успя да събере необходимите ¾ от гласовете на депутатите в Народното събрание и ще бъде върнат за ново разглеждане.

Дебатът за София НА ЖИВО по Дарик: Васил Терзиев и Антон Хекимян застават пред Константин Вълков

Специален проект

Дебатът за София НА ЖИВО по Дарик: Васил Терзиев и Антон Хекимян застават пред Константин Вълков

Заложените изменения предвиждат реформа в съдебната система, касаеща Висшия съдебен съвет и прокуратурата,  ограничаване на правомощията на главния прокурор и увеличаване тежестта на парламентарната квота в прокурорската колегия. С измененията се предлага промяна в провеждането на изборите за Народно събрание, така че да не се стига до разпускане на парламента, дори при предсрочни избори. Христо Иванов от ПП-ДБ коментира, че целта е да се гарантира справедлив съдебен процес за всички граждани и да се прекъсне политическата нестабилност.

Промените в конституцията засягат и правомощията на президента. Предлага се държавният глава да няма възможност да назначава еднолично служебни кабинети, а изборът му за служебен министър-председател да е предварително сведен до  председателя на Народното събрание, управителя на БНБ или председателя на Конституционния съд. Съставът на кабинета пък ще бъде отговорност на посочения за служебен премиер.

Предвижда се и допускането на двойно гражданство за депутати и министри, което според Корнелия Нинова е национално предателство.

От Има такъв народ се обявиха против промените в Конституцията и заявиха, че повечето изменения трябва да бъдат гласувани от Велико народно събрание и ще бъдат отхвърлени от Конституционния съд. Според Гроздан Караджов проекта за промяна на Конституцията има множество недъзи и няма да реши нито един от основните проблеми в съдебната система.

От ДПС се съгласиха с част от критиките към проекта за промяна на Конституцията и заявиха, че ще се наложи промяна на някои от текстовете така че да не се налага да бъдат гледани от Велико народно събрание.

Дарик радио

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс, в това число на водород...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради установени отклонения в качеството ѝ,...

Промените, носени от новия закон за етажна собственост

Дали гарантират тези цели - не бих казал, че мога да потвърдя отсега, но върху този законопроект беше работено близо 5 години....

Падналото от втория етаж на училище дете не помни какво се е случило

Ученичка от шести клас в хасковското училище „Климент Охридски“ падна от прозорец на втория етаж. Момичето е настанено в...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -