Премиерът Денков призова за продължаване на преговорите за енергийните планове

Препоръчваме

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс,...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради...

Трябва просто да се справим с недоверието може би най-вече в Австрия, заяви премиерът Николай Денков по повод приемането на България в Шенген в интервю за БТА в Гранада, където участва в среща на европейските лидери.

Той призова протестиращите срещу плановете за енергийния преход да преговарят и поясни, че плановете не трябва да бъдат изтегляни от Европейската комисия.

Според него някои от министрите в правителството са по-видими от други, без това да означава, че другите не си вършат работата. Денков изрази очакване за политически дебат в предизборна кампания по повод вота на недоверие към правителството.

Премиерът съобщи, че ГДБОП търси поръчителите и създателите на фалшиво видео с неговия образ.

Следва пълният текст на интервюто от вчера:


Г-н премиер, да започнем от днешната Ви програма в Гранада. Кои бяха най-ползотворните Ви срещи?

Нека да започнем с темите, които обсъждахме. Имаше пленарна сесия, на която основните теми бяха Украйна и миграцията. Това са темите, които вълнуват най-много в момента ЕС, контрола върху всичко, което се случва във войната между Русия и Украйна, доколкото може да има такъв контрол, подкрепата за Украйна и от друга страна доколко може да бъде ограничена миграцията, защото тази година тя е в много високи размери. Отделно имаше дискусия, в която участваха президентът на Франция Еманюел Макрон, премиерът на Великобритания Риши Сунак и няколко от другите премиери. Основното беше как се справя Европа с дигитализацията и какви са опасностите, свързани с изкуствения интелект и бързото му технологиите. Това бяха основните теми.

Отделно имаше важни срещи с премиера на Великобритания, с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и с няколко други премиери. Основното за нас винаги е свързано с разширяването, подкрепата на Шенген.

Беше важно с Великобритания една отворена тема (да обсъдим) – оказа се, че през България минават определени лодки, с които след това се минава от континентална Европа към Великобритания от мигрантите, има жертви. Премиерът Сунак изрази пълна подкрепа за нашите външни приоритети – например тяхното мнение по отношение на членството в ОИСР е много важно. Говорихме за подкрепа в това отношение.

Снощи бяхте в Берлин за разговори с канцлера Олаф Шолц. Германската подкрепа за Шенген прозвуча принципна, не се чу срок, в който да очакваме развръзката. Оставате ли оптимист за приемането ни до края на годината?

Няма как канцлерът Шолц да каже срок, но той беше много категоричен, за първи път чувам ясно казано, че не само ни подкрепят, а че ще работят с нас другите да ни подкрепят. Това беше много добре подчертано. 

В дискусиите, които имах днес, включително и кратка среща с премиера на Нидерландия, беше ясно, че ако ние свършим това, което очакваме до края на годината, ще има силна подкрепа. Трябва просто да се справим с недоверието може би най-вече в Австрия. Но затова работим по темата “миграция”.

Кога ще бъде готов проектът за охраната на границата, кога очаквате да разполагаме с тези нови технически средства?

В момента се работи по проекта, границата се подкрепя с допълнителна техника. Всяка седмица буквално. Има още неща, които се очакват в скоро време, като закупуването на голям брой високопроходими автомобили. Все още имаме проблеми в някои участъци, особено след дъждовете, които трябва да бъдат оправени максимално бързо.

Утре срещата тук в Гранада продължава и включва и въпроса за разширяването. Напредват ли нашите съседи от Северна Македония, успокои ли се тонът между София и Скопие и на какво отдавате поне привидното намаляване на напрежението?

От наша страна тонът е спокоен. Както виждаме, опозицията в Северна Македония като че ли се опитва да го изостри. Знаем, че това, което се очаква, е Северна Македония да изпълни това, което е поела като ангажимент миналата година, тъй като нищо друго в момента не се очаква, ние просто сме дали знак, че докато те не го приемат, няма да има промяна в позицията. Ако си променят Конституцията, това отваря за тях вратата.

Сега за темите от България. Какви са очакванията Ви за вота на недоверие към правителството?

Очаквам един политически дебат в предизборна кампания, след което и гласуване.

Днес се съобщава, че блокадите на места продължават. Трябва ли всички да търпят тези неудобства вече седмица и може ли да се очаква съществено предоговаряне на внесените планове в ЕК в следващите месеци, каквато възможност предвиждат правилата?

Ще договаряме през следващите седмици по плановете и точно затова те трябва да бъдат в ЕК. Ако те бъдат извадени, няма как да преговаряме с комисията. Това трябва да бъде напълно ясно. Отново тази дискусия с ЕК трябва да върви успоредно с разговорите с миньорите и енергетиците. Затова е важно не да стоят на магистралата, а да дойдат, за да влезем в дълбочината на разговора. Това, което се видя, абсолютно убеден съм, че голяма част от тях не разбират добре каква е същината на плановете и как те биха им помогнали. Плановете не са тези, които затварят централите, както те си го представят. Плановете помагат, когато пазарът затвори централите, когато те не могат да работят, защото има по-евтин ток от други източници, как да се помогне на тези региони да развият бизнес, който е нов, съвременен и би създал по-добри работни места от тези в момента.

Два въпроса на колегите от БНТ: първият е свързан с изявленията на председателя на ГЕРБ, че “за 7-8 министри не се знае какво работят”. Имат ли основание тези критики

Мисля, че когато се обсъжда работата на министрите, трябва да се погледне какво е управленската програма, да се види кое е изпълнено. Факт е, че някои от министрите са по-активни публично. Това не означава, че другите не са си свършили работата. Може би по-малко са активни пред медиите.

И второ: Съобщава се за видео, направено с изкуствен интелект – фалшификация, тоест – в което уж Вие призовавате хората да правят дарения. Какво е това и какви мерки предвиждате за пресичането на такива злоупотреби?

Това е киберпрестъпление, тъй като е фалшиво видео. Никога, по никакъв повод не съм призовавал хора да си предоставят личните данни и никога няма да го направя. Така че е много важно хората да знаят, че не трябва да го правят, който и да им се появи по телевизора по този начин. Това е престъпление, подали сме сигнал в ГДБОП, те отговарят за това първо да бъде свалено видеото и второ, ако може, да се намери кой е поръчителят и кой го е направил. 

БТА

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс, в това число на водород...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради установени отклонения в качеството ѝ,...

Промените, носени от новия закон за етажна собственост

Дали гарантират тези цели - не бих казал, че мога да потвърдя отсега, но върху този законопроект беше работено близо 5 години....

Падналото от втория етаж на училище дете не помни какво се е случило

Ученичка от шести клас в хасковското училище „Климент Охридски“ падна от прозорец на втория етаж. Момичето е настанено в...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -