Повечето партии в парламента не подкрепят идеята за връщане на 20% ДДС за ресторантьорите

Препоръчваме

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс,...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради...

Идеята на финансовия министър за връщане на 20% ДДС за ресторантьорите и хотелиерите, както и въвеждането на финансов стимул за хората, които подават сигнали за укриване на данъци – не среща подкрепа от повечето партии в Народното събрание.

От ГЕРБ, ДПС и БСП заявиха, че не биха подкрепили такива промени. Асен Василев обясни, че в много страни се стимулира подаването на такива сигнали и мярката дава изключително добри резултати.

Бойко Борисов напомни, че ресторантьорите, хотелиерите, фитнесите понесоха най-големи щети от ковид мерките,затова ставката трябва да остане 9%. ГЕРБ няма да подкрепят и предложението – хората, подали сигнал за укриване на данъци да получават 10% от събраното. Борисов заяви, че такива, по думите му, авангардни предложения е добре да се обсъждат с некоалиционните партньори.

„И сега в сферата на шегата, с връщането на ДС в София бонус- донос си върви като нещо абсолютно реално, защото ДС без доноси не може да съществува. Някой трябва да донася, да клевети, да пуска сигнали, за което да получава пари агентурни , най- вероятно. Какви са тези бонуси- това бяха навремето на сътрудниците на ДС, когато имаш водещ офицер той взима 30 лв затова че има агент. Като имаме агент да те издаде , ще получи бонус за това. Това е една перачница за пари. Защото отиваше даваш за 100 фирми, от търговски регистър си ги избираш, все за една ще намерят и отиваш и си взимаш пари. Такива авангардни предложения е хубаво да се обсъдят с некоалиционните партньори, за да не се налага да ги коментираме постфактум“, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

ДПС са твърдо против увеличаването на ДДС за ресторантьорите и хотелиеритe. Въпросът за бонусите коментираха така:

„И това няма да го подкрепим. за нас това е една репресия. Ще започнат едни измислени сигнали… Ще има хора, които ще си подават сигнал след сигнал, за да вземат 10 процента. Това е смешно, няма да се случи“, заяви Делян Пеевски от ДПС.

БСП настояват да се запази ставката от 9% и отхвърлят финансови стимули за сигнали за укриване на данъци.

„Отвратително, извинявам се за думата, която използвам. Неправилно, това е стимулирани на доносничество, неуточнен механизъм по който ще се случва“, каза Корнелия Нинова – председател на ПГ на „БСП за България“.

Асен Василев обясни, че стимули за хора, които подават сигнали съществува в много страни и дава добри резултати.

„Такова законодателство има в почти всички европейски държави, в САЩ, в Англия и е изключително ефективно. Тава не е нещо ново, което сме си измислили тук и то работи много добре. Най-големите данъчни измами обикновено се откриват от такива сигнали от хора, които са в системата и виждат нейното манипулиране по незаконен начин“, заяви Асен Василев – министър на финансите.

Василев съобщи, че водят преговори с представители на бранша. И се подготвят предложения за изсветляване на бизнеса, за да може да се запази 9% ставка.

БНТ

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс, в това число на водород...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради установени отклонения в качеството ѝ,...

Промените, носени от новия закон за етажна собственост

Дали гарантират тези цели - не бих казал, че мога да потвърдя отсега, но върху този законопроект беше работено близо 5 години....

Падналото от втория етаж на училище дете не помни какво се е случило

Ученичка от шести клас в хасковското училище „Климент Охридски“ падна от прозорец на втория етаж. Момичето е настанено в...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -