Румен Спецов: Безпокойството на нашите земеделци е безпочвено

Препоръчваме

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс,...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради...

Безпокойството на нашите земеделци е безпочвено. За целия сектор печалбата е над 1,8 млрд. лева за юридическите лица и над 600 млн. лева за еднолични търговци и физически лица. Това каза снощи в предаването „120 минути“ директорът на Националната агенция за приходите (НАП) Румен Спецов по повод предстоящите протести на зърнопроизводителите.

През изминалата година зърнопроизводителите са отчели 25% по-голяма печалба спрямо 2021 г.

Той отбеляза също така, че прекратяването на забраната за внос на украинско зърно е свързано с изискването от страна на ЕС за въвеждането на регулаторен режим в тази посока от страна на Украйна.

„От понеделник започва да действа този регулаторен режим, което означава, че няма да има свободно и безконтролно изнасяне на стоки. Този контрол ще се осъществява от Украйна, може би ще има такъв контрол и от страна на Европейската комисия“, поясни той.

Румен Спецов коментира и как вноса на продукти от Украйна ще се отрази на цените. „Цените на тези стоки се определят от борсовите индекси. Това, от което вероятно се опасяват нашите производители, е, че в България ще дойдат евтини суровини. Но за да стигнат тези продукти от Украйна до България има разходи за транспорт. На каква цена ще дойдат в България никой не знае, но има притеснения, които за мен са неоснователни към момента“, коментира той.

Директорът на НАП призна, че има свръхпечалба в сектор „Земеделие“. Те са от миналата година и са генерирани в една друга обстановка, подчерта обаче той.

България е третата страна в света по мощности за преработка на слънчоглед. „Дори целият български слънчоглед да бъде продаден, пак няма да бъдат запълнени мощностите. Този внос е наложителен за техния сектор, защото едно от големите предприятия за производство на олио затвори, защото не може да запълни производствените си мощности“, посочи Румен Спецов.

Приходите в хазната в момента са с 20% повече спрямо миналата година. „В числов израз това е над 4 милиарда и до края на годината това ще се увеличи. Но това в повече и това, което иска министърът, са обвързаности, които ние имаме за влизане в Шенгенската зона и условията, на които трябва да отговаряме. Дали са реалистични и възможни – възможни са, но искам да стане ясно, че тази възможност изисква спокойна политическа обстановка“, заяви директорът на НАП.

В началото на март от „Лукойл“ са постъпили 89 милиона лева в бюджета. „Г-н Алексиев говори за договорка, за авансови вноски, че са убедили „Лукойл“ – аз не намирам никакъв официален документ за поет такъв ангажимент, за да мога аз за планирам и да сложа тези приходи в общия бюджет на НАП. Те са несигурни. От страна на „Лукойл“ това е на добра воля, да ги плати предварително“, обясни Румен Спецов.

По думите му намалената ставка за ресторантьорския бранш по никакъв начин не е спомогнала за изсветляване на бизнеса. „Факт е, че през тази година, за разлика от миналата, имаме много повече съставени актове и много по-големи суми, събрани по отношение на тези актове. Имаме над 300 затворени обекта, над 600 000 суми, които са по актове“, обясни директорът на НАП.

Той обяви, че ще предложи на финансовия министър друг тип облагане по отношение на сезонните заведения.

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс, в това число на водород...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради установени отклонения в качеството ѝ,...

Промените, носени от новия закон за етажна собственост

Дали гарантират тези цели - не бих казал, че мога да потвърдя отсега, но върху този законопроект беше работено близо 5 години....

Падналото от втория етаж на училище дете не помни какво се е случило

Ученичка от шести клас в хасковското училище „Климент Охридски“ падна от прозорец на втория етаж. Момичето е настанено в...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -