Премиерът: Правителството е готово за диалог

Препоръчваме

Христо Хинков: Премиерът има доверие в мен, не съм обмислял оставката си

Премиерът има доверие в мен, не съм обмислял оставката си, коментира пред БТВ здравният министър проф. Христо...

Славчо Нейков: Въглищата си отиват и си отиват много по-бързо отколкото всички смятахме

Крайно време е за повече реализъм – и от страна на правителството, и от страна на протестиращите,...

Асен Василев: Не държавата, а икономическата конюктура налага ограничения в енергийния сектор

"Това, което е било до момента, няма как да продължи и то не защото правителството налага ограничения,...

Министър-председателят Николай Денков заяви на брифинг, че правителството е готово на диалог със зърнопроизводителите, които организират протести заради решението да отпадне забраната за внос на украински селскостопански стоки.

Премиерът заяви: „Проведе се среща, на която присъстваха министърът на земеделието и министърът финансите. На тази среща, с малки изключения, всички присъстващи организации,подкрепиха отпадането на ограниченията за Украйна Освен това представителите на протестиращите сега браншови организации, участваха в пет срещи, които бяха организирани от министър (на земеделието – б.р.) Вътев. Това са консултативни съвети към земеделското министерство и по тази причина те са в непрекъснат контакт с министъра и администрацията в министерството. Същите организации участват и в работните планове по стратегическия план по земеделието и са в постоянен контакт с министъра. Както и досега, кабинетът е готов да диалог с представителите на тезци организации, за да се види какви са специфичните проблеми и специфицните решения, които трябва да се вземат за тях.

Второ,Основният проблем, който се поставя от протестиращите, всъщност вече е решен. Решението се намира в споразумението, което вече беше изградено и обуснено от ЕК и Украйна. В тази връзка вече два пъти лично разговарях с министър-председателя на Украйна – Денис Шмигал, тъй като неговата държава пое ангажимента да наложи ограничения на специфични групи стоки според държаните и техните изисквания така, че да не се пресити пазарът и да не се създадат проблеми за земеделските производители във всяка една държава.

От нас се очаква да определим по оки стоки какви количества бихме могли да приемем. Това е решение, което правителството иска да приеме след обсъждане със съответните браншови организации.

Именно по тази тема първо министърът на земеделието, а след това и аз поканихме тези организации за разговор, за да обясним какъв е смисълът на споразумението и заедно да търсим решение на поставената задача.

Вместо да се отзоват на нашите покани, протестиращите поставиха ултиматуми и заплашиха с блокади, създавайки проблеми за другите граждани“.

Въпреки това, ние оставаме с протегната ръка и сме готови да подновим диалога във всеки един момент, ако те са готови да се включат в конструктивен диалог с нас.

Трето, в България не са се допускали и няма да се допускат продукти, които не съответстват на стандартите и са вредни за здравето. Има и ще има проверки по всички покацатели на стоките, които се внасят от Украйна, включително и на тези стоки, които изглуждат рискови от гледна точка на войната, която тече там.

Това каза премиерът и подчерта, че БАБХ от налагането на забраната през май миналата година досега е проврила 575 пратки от Украйна към България.

„Готов съм да се извиня ако някого съм засегнал, но няма да се извинявам на другите, които са получили лъвския пай от милиардите помощи и голяма част от тези хора са в сърцето на организацията на този протест, а на тях не виждам за какво да се извинявам“, каза още премиерът.

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Христо Хинков: Премиерът има доверие в мен, не съм обмислял оставката си

Премиерът има доверие в мен, не съм обмислял оставката си, коментира пред БТВ здравният министър проф. Христо...

Славчо Нейков: Въглищата си отиват и си отиват много по-бързо отколкото всички смятахме

Крайно време е за повече реализъм – и от страна на правителството, и от страна на протестиращите, изказа мнението си пред БНР...

Асен Василев: Не държавата, а икономическата конюктура налага ограничения в енергийния сектор

"Това, което е било до момента, няма как да продължи и то не защото правителството налага ограничения, а пазарът. Докато се плаща...

Денков увери: Преди 2038 г. няма да спре производството на ток от въглищните централи

Повече от всякога имаме нужда от съгласие как да се развива българската енергетика в следващите 20 години - съгласие, базирано на истински...

Даниел Вълчев: За да просъществува „сглобката”, тя има нужда от добре обособен враг

Ръководствата на политическите партии в Народното събрание в много голяма степен считат, че законодателният процес е някаква занаятчийска работа, която се изразява...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -