Премиерът: Правителството е готово за диалог

Препоръчваме

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс,...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради...

Министър-председателят Николай Денков заяви на брифинг, че правителството е готово на диалог със зърнопроизводителите, които организират протести заради решението да отпадне забраната за внос на украински селскостопански стоки.

Премиерът заяви: „Проведе се среща, на която присъстваха министърът на земеделието и министърът финансите. На тази среща, с малки изключения, всички присъстващи организации,подкрепиха отпадането на ограниченията за Украйна Освен това представителите на протестиращите сега браншови организации, участваха в пет срещи, които бяха организирани от министър (на земеделието – б.р.) Вътев. Това са консултативни съвети към земеделското министерство и по тази причина те са в непрекъснат контакт с министъра и администрацията в министерството. Същите организации участват и в работните планове по стратегическия план по земеделието и са в постоянен контакт с министъра. Както и досега, кабинетът е готов да диалог с представителите на тезци организации, за да се види какви са специфичните проблеми и специфицните решения, които трябва да се вземат за тях.

Второ,Основният проблем, който се поставя от протестиращите, всъщност вече е решен. Решението се намира в споразумението, което вече беше изградено и обуснено от ЕК и Украйна. В тази връзка вече два пъти лично разговарях с министър-председателя на Украйна – Денис Шмигал, тъй като неговата държава пое ангажимента да наложи ограничения на специфични групи стоки според държаните и техните изисквания така, че да не се пресити пазарът и да не се създадат проблеми за земеделските производители във всяка една държава.

От нас се очаква да определим по оки стоки какви количества бихме могли да приемем. Това е решение, което правителството иска да приеме след обсъждане със съответните браншови организации.

Именно по тази тема първо министърът на земеделието, а след това и аз поканихме тези организации за разговор, за да обясним какъв е смисълът на споразумението и заедно да търсим решение на поставената задача.

Вместо да се отзоват на нашите покани, протестиращите поставиха ултиматуми и заплашиха с блокади, създавайки проблеми за другите граждани“.

Въпреки това, ние оставаме с протегната ръка и сме готови да подновим диалога във всеки един момент, ако те са готови да се включат в конструктивен диалог с нас.

Трето, в България не са се допускали и няма да се допускат продукти, които не съответстват на стандартите и са вредни за здравето. Има и ще има проверки по всички покацатели на стоките, които се внасят от Украйна, включително и на тези стоки, които изглуждат рискови от гледна точка на войната, която тече там.

Това каза премиерът и подчерта, че БАБХ от налагането на забраната през май миналата година досега е проврила 575 пратки от Украйна към България.

„Готов съм да се извиня ако някого съм засегнал, но няма да се извинявам на другите, които са получили лъвския пай от милиардите помощи и голяма част от тези хора са в сърцето на организацията на този протест, а на тях не виждам за какво да се извинявам“, каза още премиерът.

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс, в това число на водород...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради установени отклонения в качеството ѝ,...

Промените, носени от новия закон за етажна собственост

Дали гарантират тези цели - не бих казал, че мога да потвърдя отсега, но върху този законопроект беше работено близо 5 години....

Падналото от втория етаж на училище дете не помни какво се е случило

Ученичка от шести клас в хасковското училище „Климент Охридски“ падна от прозорец на втория етаж. Момичето е настанено в...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -