Жозеп Борел призовава страните от ЕС да поръчат повече боеприпаси за Украйна

Препоръчваме

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс,...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради...

Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел призова страните членки да поръчат повече боеприпаси за Украйна, тъй като данните показват, че блокът е далеч от целта от март да предостави на Киев един милион 155-милиметрови артилерийски снаряда в рамките на 12 месеца, предаде Ройтерс.

Борел каза, че всеобхватни споразумения, известни като рамкови договори, са били подписани с оръжейни фирми, за да позволят на страните членки на ЕС да правят съвместни поръчки за 155-милиметрови снаряди, които са спешно необходими на Украйна, докато се бори с военната инвазия на Русия.

„Сега зависи от държавите членки да приемат конкретни поръчки в рамките на тези рамкови споразумения с индустрията“, каза Борел пред репортери след среща на министрите на отбраната на ЕС в испанския град Толедо.

През март страните от ЕС се споразумяха за план на стойност около 2 млрд. евро за предоставяне на 1 милион артилерийски снаряди или ракети на Украйна в рамките на 12 месеца.

Първият елемент включваше предоставяне на снаряди от резервите на отделните държави или закупуването им от другаде. Борел каза, че чрез тази първа стъпка са били предоставени на Украйна около 224 хил. снаряди и 2300 ракети на обща стойност около 1,1 млрд. евро. Това обаче означава, че ЕС не е достигнал дори една четвърт от целта си, повече от пет месеца след стартирането на инициативата.

Останалите снаряди са предназначени да дойдат от втория елемент на плана – съвместна схема за доставки, която насърчава страните членки на ЕС да правят поръчки за Украйна и да попълнят собствените си запаси, силно изчерпани от даренията на Киев. Но тъй като досега няма обявени поръчки по схемата, някои членове на ЕС настояват блокът да разгледа други възможности.

„Трябва да се запитаме: Можем ли да направим повече? И моят отговор тук е ясно, че да, можем“, каза естонският министър на отбраната Хано Певкур пред репортери на срещата в Толедо, проведена в бивш оръжеен завод, който сега е университетска сграда. Певкур каза, че ЕС трябва да разгледа отново възможността за използване на наличните запаси на страните членки или закупуването от страни извън ЕС, както и приемането на предложението на Словакия за обновяване на стари муниции.

Певкур, чието правителство е близък съюзник на Украйна, каза, че украинските сили понякога изстрелват от 6000 до 7000 снаряда на ден, но Русия изстрелва до 10 пъти повече.

Словашкият министър на отбраната Мартин Скленар пък каза, че компания в неговата страна вече извършва обновяване на артилерийски снаряди, които иначе биха се считали за твърде стари, и че подобна схема може да бъде разширена и за други фирми и държави.

„Имаме малка компания, можем да обновим 12000 от боеприпасите за един месец, което вероятно може да бъде допълнително увеличено с участието на други компании“, каза той пред агенция Ройтерс.

„Компаниите са в състояние да направят това с доста бързи темпове“, добави той.

Тъй като остават само шест месеца, за да се постигне целта на ЕС от 1 млн. снаряда, „ние искаме да сме сигурни, че използваме максимално наличния капацитет за обновяване на стари боеприпаси“, посочи Скленар.

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс, в това число на водород...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради установени отклонения в качеството ѝ,...

Промените, носени от новия закон за етажна собственост

Дали гарантират тези цели - не бих казал, че мога да потвърдя отсега, но върху този законопроект беше работено близо 5 години....

Падналото от втория етаж на училище дете не помни какво се е случило

Ученичка от шести клас в хасковското училище „Климент Охридски“ падна от прозорец на втория етаж. Момичето е настанено в...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -