Министър Радев: Няма причина за притеснение за ръст на цените на тока за бита

Препоръчваме

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс,...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради...

Няма основание за притеснение за ръст на цената на тока за бита заради промените в закона за енергетика. Това потвърди ресорният министър Румен Радев пред журналисти след края на вчерашното редовно правителствено заседание.

Той отбеляза, че все още сме в режим на регулирана цена, която е защитена и е оразмерен целият сектор на енергетиката, така че това да е адекватната цена.

„Няма причина да се притесняваме за цената на електрическата енергията за бита“, коментира министърът.

Според него страната ни е забавила твърде много стъпките по либерализация на пазара на електроенергия на едро.

„Най-големите критики, които получаваме от ЕК, са не за това дали подпомагаме битовия потребител, критиката е защо за регулирания пазар на ел. енергия има специално заделени квоти от страна на АЕЦ „Козлодуй“, от страна на ВЕЦ-овете в структурата на НЕК, както и квотите за двете американски централи, отбеляза министърът.

По думите му тези въпроси са засегнати в промените в Закона за енергетиката. С промените в Закона за енергетиката старанието на екипа беше да посрещне този вид критики, добави министърът. Той каза, че България е вече в санкционна процедура, а санкциите са парите на българския потребител. С промените в закона се регламентират и определени статути като понятието енергийна бедност, каза още министър Радев.

Преди началото на днешното заседание премиерът Николай Денков увери, че държавата няма да допусне поскъпване до средата на следващата година. След това, ако има увеличение на цента на тока, то ще бъде с „няколко процента: 

„Определено заявявам, че няма причини да се притеснявам, че най-малкото за ценовия период каквато и да е разликата накрая в реалната сметка на потребителя, просто няма да е голяма, така, че затова е и спокойствието, което явно трябваше да се внесе“.

Енергийният министър също така предупреди, че заради войната в Украйна е възможно отново да има нестабилност на енергийния пазар и страната ни трябва да си осигури необходимите резерви:

„Трябва просто да сме предпазливи в това отношение. Всъщност докъдето можем да създадем буфери и определени резерви, за да можем да посрещнем едни или други негативни тенденции, да го направим. Аз не съм видял до момента каквито и да е основания, провокиращи потенциално рискове да не се осигурят количества както на тръбен, така и на втечнен газ. Не виждам някакви рискове. Опазил ме Бог разбира се, да кажа това по най-категоричния начин не заради друго, а защото правилният експертен отговор би бил този: Винаги има някакви потенциални рискове“.

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс, в това число на водород...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради установени отклонения в качеството ѝ,...

Промените, носени от новия закон за етажна собственост

Дали гарантират тези цели - не бих казал, че мога да потвърдя отсега, но върху този законопроект беше работено близо 5 години....

Падналото от втория етаж на училище дете не помни какво се е случило

Ученичка от шести клас в хасковското училище „Климент Охридски“ падна от прозорец на втория етаж. Момичето е настанено в...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -