Министър Радев: Няма причина за притеснение за ръст на цените на тока за бита

Препоръчваме

Асен Василев: Не държавата, а икономическата конюктура налага ограничения в енергийния сектор

"Това, което е било до момента, няма как да продължи и то не защото правителството налага ограничения,...

Денков увери: Преди 2038 г. няма да спре производството на ток от въглищните централи

Повече от всякога имаме нужда от съгласие как да се развива българската енергетика в следващите 20 години...

Даниел Вълчев: За да просъществува „сглобката”, тя има нужда от добре обособен враг

Ръководствата на политическите партии в Народното събрание в много голяма степен считат, че законодателният процес е някаква...

Няма основание за притеснение за ръст на цената на тока за бита заради промените в закона за енергетика. Това потвърди ресорният министър Румен Радев пред журналисти след края на вчерашното редовно правителствено заседание.

Той отбеляза, че все още сме в режим на регулирана цена, която е защитена и е оразмерен целият сектор на енергетиката, така че това да е адекватната цена.

„Няма причина да се притесняваме за цената на електрическата енергията за бита“, коментира министърът.

Според него страната ни е забавила твърде много стъпките по либерализация на пазара на електроенергия на едро.

„Най-големите критики, които получаваме от ЕК, са не за това дали подпомагаме битовия потребител, критиката е защо за регулирания пазар на ел. енергия има специално заделени квоти от страна на АЕЦ „Козлодуй“, от страна на ВЕЦ-овете в структурата на НЕК, както и квотите за двете американски централи, отбеляза министърът.

По думите му тези въпроси са засегнати в промените в Закона за енергетиката. С промените в Закона за енергетиката старанието на екипа беше да посрещне този вид критики, добави министърът. Той каза, че България е вече в санкционна процедура, а санкциите са парите на българския потребител. С промените в закона се регламентират и определени статути като понятието енергийна бедност, каза още министър Радев.

Преди началото на днешното заседание премиерът Николай Денков увери, че държавата няма да допусне поскъпване до средата на следващата година. След това, ако има увеличение на цента на тока, то ще бъде с „няколко процента: 

„Определено заявявам, че няма причини да се притеснявам, че най-малкото за ценовия период каквато и да е разликата накрая в реалната сметка на потребителя, просто няма да е голяма, така, че затова е и спокойствието, което явно трябваше да се внесе“.

Енергийният министър също така предупреди, че заради войната в Украйна е възможно отново да има нестабилност на енергийния пазар и страната ни трябва да си осигури необходимите резерви:

„Трябва просто да сме предпазливи в това отношение. Всъщност докъдето можем да създадем буфери и определени резерви, за да можем да посрещнем едни или други негативни тенденции, да го направим. Аз не съм видял до момента каквито и да е основания, провокиращи потенциално рискове да не се осигурят количества както на тръбен, така и на втечнен газ. Не виждам някакви рискове. Опазил ме Бог разбира се, да кажа това по най-категоричния начин не заради друго, а защото правилният експертен отговор би бил този: Винаги има някакви потенциални рискове“.

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Асен Василев: Не държавата, а икономическата конюктура налага ограничения в енергийния сектор

"Това, което е било до момента, няма как да продължи и то не защото правителството налага ограничения,...

Денков увери: Преди 2038 г. няма да спре производството на ток от въглищните централи

Повече от всякога имаме нужда от съгласие как да се развива българската енергетика в следващите 20 години - съгласие, базирано на истински...

Даниел Вълчев: За да просъществува „сглобката”, тя има нужда от добре обособен враг

Ръководствата на политическите партии в Народното събрание в много голяма степен считат, че законодателният процес е някаква занаятчийска работа, която се изразява...

АМ „Тракия“ е под блокада – продължава протестът на енергетици и миньори

Трети ден енергетици и миньори протестират. И тази нощ АМ "Тракия" остана под блокада в района на Стара Загора.

Крум Зарков: Борисов и Пеевски изземват предната сцена в парламента

"Проектът за промени в Конституцията се чете само конюнктурно спрямо президента, който е сега, спрямо взаимоотношенията, които към момента имат парламентът и...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -