Главният секретар на МВР все пак подаде оставка

Препоръчваме

Асен Василев: Не държавата, а икономическата конюктура налага ограничения в енергийния сектор

"Това, което е било до момента, няма как да продължи и то не защото правителството налага ограничения,...

Денков увери: Преди 2038 г. няма да спре производството на ток от въглищните централи

Повече от всякога имаме нужда от съгласие как да се развива българската енергетика в следващите 20 години...

Даниел Вълчев: За да просъществува „сглобката”, тя има нужда от добре обособен враг

Ръководствата на политическите партии в Народното събрание в много голяма степен считат, че законодателният процес е някаква...

Главният секретар на МВР Петър Тодоров най-после подаде оставка. Това стана само часове, след като стана ясно, че президентът Румен Радев отказва официално да подпише предложението на вътрешния министър да го освободи.

„Категорично не желая да ставам част от опита за политическа употреба на МВР“, заяви Петър Тодоров пред медиите. Преди дни той обясняваше, че ще остане на поста си, ако няма указ за освобождаването му, и отказваше да даде оставка.

„След 41 години в служба на родината си, 34 години от които в системата на МВР, подавам оставка като главен секретар на МВР. Извървях целия професионален път като полицай, преминал съм през всички нива, за да достигна най-високото“, заявява сега обаче Тодоров и благодари на всички достойни негови колеги, с които е имал честта и удоволствието да работи през годините. 

„Вярвам, че те ще продължат съвестно да изпълняват задълженията си. Аз обаче съм поставен в ситуация, в която не мога да правя това. Настоящото политическо ръководство на МВР няма волята да продължи борбата за законност. За мен този пост не е самоцел. Аз имам чест и достойство на български офицер и генерал, а без тези качества няма как да бъдеш истински служител на реда“, каза още Тодоров. 

Тодоров коментира и позицията на вътрешния министър: „Мотивите, с които лицето Калин Стоянов поиска моята оставка, нямат никакво основание. Обвиненията бяха грозни, а опитът да се използва смъртта на колегите за постигане на конюнктурни цели недостоен. Не приемам да бъда хулен от конюнктурни политици.“ И добави: „“Ако този министър беше останал наистина верен на МВР, нямаше да нанася тези вреди върху системата под политически натиск. На всички колеги от МВР искам да кажа следното нито крачка назад“

Петър Тодоров смята, че мотивите за исканото отстраняване нямат отношение към работата му:  „А са в пряка връзка със записа, който изтече преди месец от една партийна централа, в който се казваше, че нашето МВР ще прави нашите избори“.

Преди това стана ясно, че Радев е отказал официално на предложението на правителството да махне Тодоров. Преди дни вътрешният министър Калин Стоянов, който е основния двигател за искането за уволнение на Тодоров, обяви, че все още няма официален отказ от държавния глава.

Ще продължим да работим трудно с главния секретар на МВР, коментира президентския отказ пред журналисти министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. „Действително във вчерашния ден в Министерството на вътрешните работи се получи отказ за съгласуване на това, което ние поискахме, а именно освобождаване на главния секретар от МВР“, потвърди министър Стоянов. 

Отказът на Радев беше очакван, след като преди седмица той разпространи позиция, в която обяви мотивите за уволнението за изцяло политически и продължение на пълномащабната чистка във вътрешното министерство.

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Асен Василев: Не държавата, а икономическата конюктура налага ограничения в енергийния сектор

"Това, което е било до момента, няма как да продължи и то не защото правителството налага ограничения,...

Денков увери: Преди 2038 г. няма да спре производството на ток от въглищните централи

Повече от всякога имаме нужда от съгласие как да се развива българската енергетика в следващите 20 години - съгласие, базирано на истински...

Даниел Вълчев: За да просъществува „сглобката”, тя има нужда от добре обособен враг

Ръководствата на политическите партии в Народното събрание в много голяма степен считат, че законодателният процес е някаква занаятчийска работа, която се изразява...

АМ „Тракия“ е под блокада – продължава протестът на енергетици и миньори

Трети ден енергетици и миньори протестират. И тази нощ АМ "Тракия" остана под блокада в района на Стара Загора.

Крум Зарков: Борисов и Пеевски изземват предната сцена в парламента

"Проектът за промени в Конституцията се чете само конюнктурно спрямо президента, който е сега, спрямо взаимоотношенията, които към момента имат парламентът и...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -