Стотици хиляди танцуваха по улиците по време на Берлинския Прайд

Препоръчваме

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс,...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради...

45-тото издание на Прайда в Берлин започна вчера с гръм и трясък, а стотици хиляди, подкрепящи каузата на ЛГБТК общността, излязоха по улиците на германската столица, предаде ДПА.

Парадът, в който дефилираха 75 платформи, премина през центъра на града по 7,4-километров маршрут, а участниците бяха облечени с пъстроцветни неонови костюми.

Проявата беше под мотото „Бъдете техния глас –и  нашия! За повече съпричастност и солидарност!“

Настроението беше приповдигнато, чуваше се хаус музика и електро бийт, а участниците танцуваха по уличното платно и на платформите.

Консервативният кмет на Берлин Кай Вегнер и Барбел Бас – председателката на германския парламент, откриха парада заедно и призоваха хората да се борят срещу дискриминацията на гей общността.

Трябва да изпратим ясен сигнал за свободно, многообразно, многостранно общество. Постигнахме много, но има още много да се направи, каза Бас.

Кметът обеща също промяна в германския основен закон в речта си при откриването. „Моят ангажимент към Сената на Берлин е: искаме да променим член 3 от основния закон. Сексуалната идентичност трябва да бъде включена в него. Това е моето обещание“, каза днес Вегнер.

По сегашния закон хората не могат да бъдат дискриминирани или да получават облаги заради пола, етническата си принадлежност, расата, езика, страната, в която са родени, вярата, религиозните или политическите си възгледи.

Предложението на Вегнер е към този списък да бъде прибавена и сексуалната ориентация. Той е първият кмет на столицата, който участва в проявата на ЛГБТК общността.

Присъствието на Вегнер обаче не беше еднозначно посрещнато. Чуха се дюдюкания и възгласи, че кметът християндемократ трябва да си ходи.

Голямо знаме с цветовете на дъгата беше поставено пред сградата на канцлерството и както и миналата година имаше и украински камион с платформа, украсен с националните цветове синьо и жълто, който беше част от парада.

Организаторите очакваха в събитието да се включат до 500 000 души и то да се превърне в едно от най-мащабните в Европа.

Парадът трябва да завърши с концерт при Бранденбургската врата с участието на германската рок банда „Токио хотел“ („Tokio Hotel“).

БТА

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс, в това число на водород...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради установени отклонения в качеството ѝ,...

Промените, носени от новия закон за етажна собственост

Дали гарантират тези цели - не бих казал, че мога да потвърдя отсега, но върху този законопроект беше работено близо 5 години....

Падналото от втория етаж на училище дете не помни какво се е случило

Ученичка от шести клас в хасковското училище „Климент Охридски“ падна от прозорец на втория етаж. Момичето е настанено в...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -