Китай осъди изказването на директора на ФБР, че пандемията от коронавируса може да е тръгнала от „инцидент в китайска лаборатория“

Препоръчваме

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс,...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради...

Пекин заяви днес, че ФБР подронва собствения си авторитет, след като неговият директор Кристофър Рей каза, че е „има голяма вероятност“ в основата на пандемията от КОВИД-19 да стои лабораторен инцидент в китайския град Ухан, предаде Франс прес.

Вчерашните изявления на Рей в интервю пред телевизия „Фокс нюз“ дойдоха два дни след като американското министерство на енергетиката изложи такава версия.

ФБР „отново изважда тази теория за лабораторно изтичане, което по никакъв начин не може да дискредитира Китай, а само подронва още повече собствения му авторитет“, заяви говорителката на китайското външно министерство Мао Нин.

„Като се имат предвид лъжите, измамите и безбройните злодеяния, извършени от американските разузнавателни служби, техните заключения нямат абсолютно никаква достоверност“, каза на редовна пресконференция говорителката.

Китай разкритикува днес и новата комисия по въпросите на Китайската комунистическа партия (ККП) в Камарата на представителите в американския Конгрес, предназначена за сдържане на Пекин, като прикани членовете ѝ „да се откажат от идеологическите си пристрастия и мисленето от времето на Студената война“.

Комисията трябва „да разглежда Китай и китайско-американските отношения в обективна и рационална светлина“, каза Мао Нин.

„Настояваме съответните американски институции и лица да се откажат от идеологическите си пристрастия и мисленето от времето на Студената война. Те трябва да спрат да разглеждат Китай като заплаха, разпространявайки дезинформация, да престанат да говорят с пренебрежение за ККП и да спрат да се опитват да извлекат политически дивиденти за сметка на китайско-американските отношения“, допълни говорителката.

Нови разузнавателни данни разклатиха доверието в анализа на енергийното министерство на САЩ във връзка с хипотезата за изтичане на коронавируса от лабораторията в Ухан, казаха анонимни източници, цитирани от в. „Уолстрийт джърнъл“, в. „Ню Йорк таймс“ и телевизия Си Ен Ен, отбелязва АФП.

Вестниците впрочем изтъкват, че министерството, което контролира биологични лаборатории, е поставило на своя анализ гриф „слабо ниво на доверие“.

В американското разузнаване сега цари още по-голямо разцепление – според някои КОВИД-19 се е разпространил по естествен път. 

Кристофър Рей обвини в интервюто си Китай в опити да блокира разследването на САЩ за причините, довели до пандемията, отнела живота на близо 7 милиона души от 2020 г. насам и предизвикала сътресения с месеци на световните пазари, посочва АФП. 

Източник: Алексей Маргоевски, БТА

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс, в това число на водород...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради установени отклонения в качеството ѝ,...

Промените, носени от новия закон за етажна собственост

Дали гарантират тези цели - не бих казал, че мога да потвърдя отсега, но върху този законопроект беше работено близо 5 години....

Падналото от втория етаж на училище дете не помни какво се е случило

Ученичка от шести клас в хасковското училище „Климент Охридски“ падна от прозорец на втория етаж. Момичето е настанено в...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -