Радулов: Дали мигрантите не са част от агентура, настроена враждебно срещу ЕС и НАТО

Препоръчваме

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс,...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради...

„Сериозен е въпросът дали тези потоци от мигранти – част от които спираме, а други пропускаме, не са система за пропускане на враждебно настроена спрямо ЕС и НАТО агентура“. Това заяви проф. Николай Радулов, бивш главен секретар на МВР пред БНР.

По думите му по-важната статистика е колко мигранти са успели да преминат. Като прогнозира, че по първостепенната, второстепенната и третостепенната републиканска пътна мрежа е много възможна да се случва безопасен превоз на мигранти, а бусовете, които са хванати на АМ „Тракия“, да се използват само като примамка на полицията. 

„Експерти, запознати с обстановката, твърдят, че мигрантските групи са такива, които известно време са пребивавали в турските лагери. В тях има над 4 млн. мигранти, голяма част от тях са от Афганистан и те по-скоро са дошли там през миналото лято и есен, защото сега планинските проходи не са в състояние да бъдат преминати. Заради земетресението средствата са силно ограничени и затова те са решили за най-разумно да тръгнат към Западна Европа”, каза Радулов.

Като експерт по национална сигурност той изтъкна, че младежи, които са неукрепнали и с лабилна психика, са прекрасна плячка за всички разузнавателни централи.

„Турция има стара стратегия за внедряване на агентура. Вероятно част от тях са вербувани. Напълно възможно е в групите, с които са се движели от Афганистан, да има и представители на пакистанското разузнаване, което има сериозни интереси в Западна Европа, и е установено, че използва мигрантския поток за инфилтриране“, обясни Радулов.

Той изтъкна, че в местоположението, на което е страната ни – външна граница на Европейския съюз, трябва да използваме всички възможности, които ни се предоставят.

Радулов припомни, че ЕС отказва да даде пари за оградата по границата. Съвременната тенденция е за създаване на умна граница – това е сигнална система, която се състои от различни типове датчици от дронове и други съоръжения, които позволяват ранно предизвестие за групи, които идват към българската граница, и оповестяване на дежурни екипи, които са добре подготвени. За създаване на умна граница е нужно да се промени цялата концепция за опазване на границата, обясни експертът.

„Рискът за Европа е осезаем. В Германия има страшно напрежение, защото мигрантите се обгрижват и с държавни, и с общински средства, но така намаляват парите за придобивки, с които германците са свикнали. Отделно социалната система е претрупана. Европа е узряла спрямо идеята да окаже по-концентрирана помощ“, допълни Николай Радулов.

Източник: НОВА

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс, в това число на водород...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради установени отклонения в качеството ѝ,...

Промените, носени от новия закон за етажна собственост

Дали гарантират тези цели - не бих казал, че мога да потвърдя отсега, но върху този законопроект беше работено близо 5 години....

Падналото от втория етаж на училище дете не помни какво се е случило

Ученичка от шести клас в хасковското училище „Климент Охридски“ падна от прозорец на втория етаж. Момичето е настанено в...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -