Френските военни бази в Африка ще бъдат стопанисвани съвместно със страните домакини

Препоръчваме

Никола Минчев: Тази политическа нестабилност струва страшно много на България

„Продължаваме промяната“ (ПП) тепърва ще решава как да отговори на решението на ГЕРБ- СДС за замразяване на...

Зеленски призова Иран да не доставя дронове на Русия

Володимир Зеленски отправи директен призив към народа на Иран, включително тези с влияние в правителството, да прекрати...

Фон дер Лайен обеща подкрепа на Италия след наводненията

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че Италия ще има право на достъп до...

Френският президент Еманюел Макрон каза днес, че страната му ще сложи край на практиката да има постоянни военни бази в Африка, предаде Ройтерс.

Макрон е обявил това на пресконференция броени дни преди да потегли на обиколка в няколко африкански държави, посочва БТА.

Франция няма да затвори базите си, но те ще бъдат „африканизирани“ и ще служат за тренировки. Освен това Франция ще стопанисва тези бази съвместно със съответните страни, обясни Макрон.

„Базите в сегашния си вид са наследство от миналото“, каза френският президент, който в сряда заминава на обиколка в Габон, Ангола, Демократична република Конго (преди Заир) и Република Конго.

Той добави, че ще има значителни съкращения във френския военен персонал, но повишаване на усилията за предоставяне на обучение и военно оборудване.

Няма да позволя Франция да се превърне в „идеалната изкупителна жертва“ в Африка, даде да се разбере Макрон.

Някои африкански страни критикуват по-конкретно Франция, че не е успяла да се справи с ислямистките бунтовници в региона Сахел, отбелязва Ройтерс.

Макрон заяви, че отказва да бъде въвлечен в излязлото от мода съперничество между световните сили за контрол над Африка.

Той определи руската частна военна компания „Вагнер“ като „застраховка живот на провалените режими в Африка“.

Африканските страни в крайна сметка ще спрат да се обръщат за помощ към „Вагнер“, след като осъзнаят, че тя носи със себе си само нещастие, прогнозира Макрон.

Той каза още, че ще продължи да работи за укрепване на отношенията на Франция както с Алжир, така и с Мароко, отвъд настоящата полемика с тези страни, предаде Франс прес.

„Ще продължим напред, периодът не е най-добрият, но това няма да ме спре“, заяви френският президент. Той разкритикува онези, които „се опитват да подчертават трудностите“, а що се отнася конкретно до Алжир, каза, че Франция има интерес от това, което ще доведе до помирение.

Френският президент обяви също така, че нов закон ще продължи процеса на връщане на откраднати произведения на изкуството на африканските държави, които настояват за връщането им.

Законопроектът ще бъде внесен през следващите седмици във френския парламент от министъра на културата и ще позволи да се установи методологията и критериите, с които да се процедира в тези случаи, поясни той.

Източник: БНР

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Никола Минчев: Тази политическа нестабилност струва страшно много на България

„Продължаваме промяната“ (ПП) тепърва ще решава как да отговори на решението на ГЕРБ- СДС за замразяване на...

Зеленски призова Иран да не доставя дронове на Русия

Володимир Зеленски отправи директен призив към народа на Иран, включително тези с влияние в правителството, да прекрати подкрепата си за Русия, която...

Фон дер Лайен обеща подкрепа на Италия след наводненията

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че Италия ще има право на достъп до средства на Европейския съюз, за...

Кирил Петков: Води се активно мероприятие срещу коалицията ПП-ДБ

Води се активно мероприятие срещу коалицията ПП-ДБ и възможността за съставяне на редовно правителство. Политици от коалицията са били записвани по време...

Ивайло Иванов (НОИ): Никой няма да остави пенсионерите без пенсии

Няма риск за пенсиите, никой няма да остави пенсионерите без пенсии. Това каза пред журналисти управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Ивайло...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -