Конференция на ЮНЕСКО за дезинформацията и езика на омразата започна в Париж

Препоръчваме

Александър Пулев: Обвиненията към служебия кабинет са кухи опорни точки

Обвиненията към служебния кабинет са кухи опорни точки, заяви в "Денят започва с Георги Любенов" министърът на...

Продължава ли практиката „шезлонг срещу напитка” по гръцките плажове?

Ще получим ли шезлонг, ако си поръчаме кафе в Гърция? Това се питат вероятно много хора, които...

Борис Бонев: Скептичен съм към готвения кабинет от ПП-ДБ и ГЕРБ

Лидерът на "Спаси София" Борис Бонев заяви в "Денят започва с Георги Любенов", че е скептично настроен...

Конференция на ЮНЕСКО за дезинформацията и езика на омразата под мотото „За интернет на доверието“ бе открита днес в Париж в присъствието на представители на правителства, компании от сектора на информационните технологии и граждански сдружения, предаде Франс прес.

Форумът е отговор на призива към действия за борба с дезинформацията и отричането на научно установени данни, отправен от генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, уточниха от Организацията на ООН за образование, наука и култура.

Хиляди участници – правителствени служители, членове на регулаторни органи, бизнесмени от Ай Ти сектора, университетски учени и дейци на гражданското общество – присъстват на двудневната среща в централата на ЮНЕСКО или я следят онлайн.

Припомняйки свирепите погроми в Бразилия от 8 януари, когато хиляди привърженици на крайнодесния експрезидент Жаир Болсонаро превзеха с щурм президентския дворец, Конгреса и Върховния съд, бразилският държавен глава Лула да Силва прикани в послание, прочетено на конференцията, международната общност да предприеме „още сега“ действия срещу изпълнените с омраза кампании в интернет.

Той изрази желание тази среща да стане начало на широк диалог с цел „изграждане на по-справедлив и уравновесен дигитален свят“.

Сред ораторите бе и филипинската журналистка Мария Реса, нобелов лауреат за мир. Тя беше една от най-яростните критици на бившия президент Родриго Дутерте (2016-2022 г.) и жестоките му методи за борба с наркотрафика.

Правозащитни организации са заявявали, че гоненията, на които тя е подложена, са емблематични за потискането на независимите медии в нейната страна.

Мария Реса обясни, че в разгара на кампанията срещу нея тя е получавала по 98 послания на омраза всеки час.

„Шейсет на сто от насилието в интернет“, насочено срещу Реса, цели „да подрони доверието към нея като журналист“, а 40 на сто са лични атаки, по-специално „сексистки и женомразки“, вулгарни обиди, призиви да бъде изнасилена и убита, изреди тя.

От септември ЮНЕСКО провежда световни консултации за определяне на глобални общи насоки, които ще публикува до средата на годината, за да бъдат „използвани от правителствата, регламентиращите и правосъдните органи, от гражданското общество, медиите и самите Ай Ти компании“.

Източник: Андрей Шарков, БТА

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Александър Пулев: Обвиненията към служебия кабинет са кухи опорни точки

Обвиненията към служебния кабинет са кухи опорни точки, заяви в "Денят започва с Георги Любенов" министърът на...

Продължава ли практиката „шезлонг срещу напитка” по гръцките плажове?

Ще получим ли шезлонг, ако си поръчаме кафе в Гърция? Това се питат вероятно много хора, които планират почивка в южната ни...

Борис Бонев: Скептичен съм към готвения кабинет от ПП-ДБ и ГЕРБ

Лидерът на "Спаси София" Борис Бонев заяви в "Денят започва с Георги Любенов", че е скептично настроен към готвеното правителство с подкрепата...

Нели Куцкова: С новия закон всеки следващ главен прокурор ще знае, че не е недосегаем

С новия закон всеки следващ главен прокурор ще знае, че не е недосегаем. Това заяви в студиото на „Здравей, България" Нели Куцкова,...

Иван Демерджиев: Проверяваме дали е саботирано търсенето на Петьо Еврото

В предаването „Лице в лице“ по БТВ Иван Демерджиев, каза че ние отдавна живеем в две паралелни държави. „Дълго време насрещната теза бе,...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -