Конференция на ЮНЕСКО за дезинформацията и езика на омразата започна в Париж

Препоръчваме

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс,...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради...

Конференция на ЮНЕСКО за дезинформацията и езика на омразата под мотото „За интернет на доверието“ бе открита днес в Париж в присъствието на представители на правителства, компании от сектора на информационните технологии и граждански сдружения, предаде Франс прес.

Форумът е отговор на призива към действия за борба с дезинформацията и отричането на научно установени данни, отправен от генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, уточниха от Организацията на ООН за образование, наука и култура.

Хиляди участници – правителствени служители, членове на регулаторни органи, бизнесмени от Ай Ти сектора, университетски учени и дейци на гражданското общество – присъстват на двудневната среща в централата на ЮНЕСКО или я следят онлайн.

Припомняйки свирепите погроми в Бразилия от 8 януари, когато хиляди привърженици на крайнодесния експрезидент Жаир Болсонаро превзеха с щурм президентския дворец, Конгреса и Върховния съд, бразилският държавен глава Лула да Силва прикани в послание, прочетено на конференцията, международната общност да предприеме „още сега“ действия срещу изпълнените с омраза кампании в интернет.

Той изрази желание тази среща да стане начало на широк диалог с цел „изграждане на по-справедлив и уравновесен дигитален свят“.

Сред ораторите бе и филипинската журналистка Мария Реса, нобелов лауреат за мир. Тя беше една от най-яростните критици на бившия президент Родриго Дутерте (2016-2022 г.) и жестоките му методи за борба с наркотрафика.

Правозащитни организации са заявявали, че гоненията, на които тя е подложена, са емблематични за потискането на независимите медии в нейната страна.

Мария Реса обясни, че в разгара на кампанията срещу нея тя е получавала по 98 послания на омраза всеки час.

„Шейсет на сто от насилието в интернет“, насочено срещу Реса, цели „да подрони доверието към нея като журналист“, а 40 на сто са лични атаки, по-специално „сексистки и женомразки“, вулгарни обиди, призиви да бъде изнасилена и убита, изреди тя.

От септември ЮНЕСКО провежда световни консултации за определяне на глобални общи насоки, които ще публикува до средата на годината, за да бъдат „използвани от правителствата, регламентиращите и правосъдните органи, от гражданското общество, медиите и самите Ай Ти компании“.

Източник: Андрей Шарков, БТА

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс, в това число на водород...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради установени отклонения в качеството ѝ,...

Промените, носени от новия закон за етажна собственост

Дали гарантират тези цели - не бих казал, че мога да потвърдя отсега, но върху този законопроект беше работено близо 5 години....

Падналото от втория етаж на училище дете не помни какво се е случило

Ученичка от шести клас в хасковското училище „Климент Охридски“ падна от прозорец на втория етаж. Момичето е настанено в...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -