Йотова: Срещата между Радев и Ердоган отключи нов етап в отношенията между България и Турция

Препоръчваме

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс,...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради...

Срещата между президентите Румен Радев и Реджеп Ердоган в края на 2022 година даде нов тласък в двустранните отношения между България и Турция.

В това бяха категорични вицепрезидентът Илияна Йотова и турският й колега Фуат Октай. В Анкара двамата обсъдиха широк кръг от въпроси на среща, продължила повече от час. В срещата участва и посланикът на България в Турция Ангел Чолаков.

Споразумението между „Булгаргаз“ и „Боташ“ за достъп до газопреносната инфраструктура на турската държавна енергийна компания беше определено от Йотова и Октай като най-бързия и пряк резултат от разговорите между Румен Радев и Реджеп Ердоган.

„13-годишното споразумение допринася за сигурността на газовите доставки за България, а и за цяла Европа“, изтъкна Илияна Йотова и припомни вчерашното откриване на строителните дейности по изграждане на междусистемната газова връзка „България – Сърбия“ на българска територия.

Двамата вицепрезиденти откроиха възможностите за бъдещи проекти между България и Турция в областта на енергетиката. Турция отбелязва напредък в развитието на водородните технологии и проявява желание за сътрудничество с България в тази сфера.

Вицепрезидентите на България и Турция дадоха висока оценка на проведения миналата седмица в Истанбул голям инвестиционен форум, организиран от Българската агенция за инвестиции, който събра представители на властите и бизнеса от двете страни на границата. На форума бяха обсъдени възможностите за сътрудничество между България и Турция в сектора на автомобилостроенето и машиностроенето, както и в областта на здравеопазването и балнеологията.

„Турция се превърна в един от световните здравни центрове с медицина на много високо ниво. От турска страна има интерес към инвестиции в здравния сектор в България, включително и за развитие на цялостна система за долекуване, в която да се използва балнеолечението“, посочи българският вицепрезидент.

Йотова и Октай обсъдиха и възможностите, които ще открие пред туризма новата самолетна линия Истанбул-Пловдив, която трябва да бъде открита на 18 февруари.

Сред основните теми на разговора беше и охраната на общата граница. Сериозен е ангажиментът на турската държава, заявен и при срещата между президентите Радев и Ердоган, по подсигуряване на общата граница.

„Европейският съюз е в дълг към Турция, тъй като не е изпълнил все още всички ангажименти, поети със споразумението от 2016 г. за справяне с миграционния поток“, заяви българският вицепрезидент пред турския си колега.

На срещата беше обсъдена войната в Украйна и необходимостта от международни усилия за постигане на мир. Вицепрезидентът Йотова изтъкна активната роля на Анкара в търсенето на мирен изход от военния конфликт.

Източник: Евроком

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс, в това число на водород...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради установени отклонения в качеството ѝ,...

Промените, носени от новия закон за етажна собственост

Дали гарантират тези цели - не бих казал, че мога да потвърдя отсега, но върху този законопроект беше работено близо 5 години....

Падналото от втория етаж на училище дете не помни какво се е случило

Ученичка от шести клас в хасковското училище „Климент Охридски“ падна от прозорец на втория етаж. Момичето е настанено в...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -