Израел призова Чад да работи срещу влиянието на Иран в региона

Препоръчваме

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс,...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради...

Чад затвърди топлите си отношения с Израел, като откри днес посолство в предградието Рамат Ган на Тел Авив. На церемонията присъстваха президентът на Чад Махамат Идрис Деби Итно и израелският премиер Бенямин Нетаняху, предадоха ДПА и Ройтерс.

„Това е исторически момент“, каза Нетаняху. „Засилваме партньорството си в сферата на сигурността, за да има мир и просперитет. Посолството ще изгради още по-близки отношения между нас“, заяви Нетаняху по време на церемонията.

Това е чудесен ден, исторически ден както за Чад, така и за Израел“, от своя страна заяви президентът на Чад Деби и изрази силна надежда, че чрез откриването на посолство отношенията между двете държави ще са от полза още повече за техните народи.

Откриването на посолство бе предшествано от години дипломатическа работа и през това време Нетаняху посети Чад, в която преобладава мюсюлманското население, посочват агенциите.

По-рано днес президентът на Чад се срещна с израелския министър на отбраната Йоав Галант. Пред него той повдигна въпроса за намаляване на нарастващото влиянието на Иран и на ливанското шиитско движение „Хизбула“ в района на Сахел (включващ и Чад), което е от ключово значение за осигуряване на стабилността там и за осуетяването на „износа на тероризъм“, се казва в изявление на кабинета на Галант, посочва Ройтерс.

Чад открито не е говорил никога за каквото и да е значително присъствие на Иран или на „Хизбула“ в Сахел, отбелязва Ройтерс.

Посещението на президента на Чад в Израел бе държано в тайна до последно. Визитата бе потвърдена едва вчера, когато той пристигна в страната. Пътуването на Деби включваше необичайна спирка в щаба на  израелската разузнавателна служба „Мосад“ – знак, че двустранните отношения са от голяма важност за националната сигурност.

Израел и Чад подновиха дипломатическите си отношения официално през 2019 г. след повече от 50 години прекъсване. Според медиите това е проправило пътя към сближаването на Израел с други арабски страни в Африка.

Деби е начело на Чад, откакто през април 2021 г. почина баща му – Идрис Деби Итно, който дълго време управляваше страната. Деби ръководи преходното правителство в Чад, една богата на петрол, но обедняла страна с около 17 милиона жители. В страната често пъти има протести срещу преходното управление, в което влизат чадските военни и което многократно отложи съставянето на ново гражданско правителство в страната.

Въпреки тежката вътрешнополитическа обстановка Западът гледа на Чад като на важен съюзник в борбата срещу ислямисткия тероризъм в региона.

Източник: Анелия Пенкова, БТА

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс, в това число на водород...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради установени отклонения в качеството ѝ,...

Промените, носени от новия закон за етажна собственост

Дали гарантират тези цели - не бих казал, че мога да потвърдя отсега, но върху този законопроект беше работено близо 5 години....

Падналото от втория етаж на училище дете не помни какво се е случило

Ученичка от шести клас в хасковското училище „Климент Охридски“ падна от прозорец на втория етаж. Момичето е настанено в...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -