Израел призова Чад да работи срещу влиянието на Иран в региона

Препоръчваме

Доставиха първите бюлетини за изборите

Изборните книжа за предсрочния парламентарен вот вече пристигнаха в някои области на страната. Сред тях са Велико...

Шолц призова Си Цзинпин да говори и със Зеленски след срещата си с Путин

Китайският президент Си Цзинпин, който тази седмица беше на посещение в Русия, където разговаря с президента Владимир...

Велизар Шаламанов: Радев изолира България от процесите, които текат в НАТО и ЕС

"Най-малкото, което може да се каже е, че това (изказването на Радев, че България няма да участва...

Чад затвърди топлите си отношения с Израел, като откри днес посолство в предградието Рамат Ган на Тел Авив. На церемонията присъстваха президентът на Чад Махамат Идрис Деби Итно и израелският премиер Бенямин Нетаняху, предадоха ДПА и Ройтерс.

„Това е исторически момент“, каза Нетаняху. „Засилваме партньорството си в сферата на сигурността, за да има мир и просперитет. Посолството ще изгради още по-близки отношения между нас“, заяви Нетаняху по време на церемонията.

Това е чудесен ден, исторически ден както за Чад, така и за Израел“, от своя страна заяви президентът на Чад Деби и изрази силна надежда, че чрез откриването на посолство отношенията между двете държави ще са от полза още повече за техните народи.

Откриването на посолство бе предшествано от години дипломатическа работа и през това време Нетаняху посети Чад, в която преобладава мюсюлманското население, посочват агенциите.

По-рано днес президентът на Чад се срещна с израелския министър на отбраната Йоав Галант. Пред него той повдигна въпроса за намаляване на нарастващото влиянието на Иран и на ливанското шиитско движение „Хизбула“ в района на Сахел (включващ и Чад), което е от ключово значение за осигуряване на стабилността там и за осуетяването на „износа на тероризъм“, се казва в изявление на кабинета на Галант, посочва Ройтерс.

Чад открито не е говорил никога за каквото и да е значително присъствие на Иран или на „Хизбула“ в Сахел, отбелязва Ройтерс.

Посещението на президента на Чад в Израел бе държано в тайна до последно. Визитата бе потвърдена едва вчера, когато той пристигна в страната. Пътуването на Деби включваше необичайна спирка в щаба на  израелската разузнавателна служба „Мосад“ – знак, че двустранните отношения са от голяма важност за националната сигурност.

Израел и Чад подновиха дипломатическите си отношения официално през 2019 г. след повече от 50 години прекъсване. Според медиите това е проправило пътя към сближаването на Израел с други арабски страни в Африка.

Деби е начело на Чад, откакто през април 2021 г. почина баща му – Идрис Деби Итно, който дълго време управляваше страната. Деби ръководи преходното правителство в Чад, една богата на петрол, но обедняла страна с около 17 милиона жители. В страната често пъти има протести срещу преходното управление, в което влизат чадските военни и което многократно отложи съставянето на ново гражданско правителство в страната.

Въпреки тежката вътрешнополитическа обстановка Западът гледа на Чад като на важен съюзник в борбата срещу ислямисткия тероризъм в региона.

Източник: Анелия Пенкова, БТА

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Доставиха първите бюлетини за изборите

Изборните книжа за предсрочния парламентарен вот вече пристигнаха в някои области на страната. Сред тях са Велико...

Шолц призова Си Цзинпин да говори и със Зеленски след срещата си с Путин

Китайският президент Си Цзинпин, който тази седмица беше на посещение в Русия, където разговаря с президента Владимир Путин, сега трябва да се...

Велизар Шаламанов: Радев изолира България от процесите, които текат в НАТО и ЕС

"Най-малкото, което може да се каже е, че това (изказването на Радев, че България няма да участва в общата доставка на ЕС...

Макрон подчерта, че здравият разум е довел до отмяна на визитата на британския крал във Франция

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че е предложил нова дата за държавната визита на британския крал Чарлз Трети и съпругата му Камила...

Анастасова: Трябва промяна в закона, за да може изпълнителната власт да регулира цените

До момента не е имало таван на цените, а има шоково потъпкване без таван. Държавата има достатъчно механизми, както и два инструмента....
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -