ЕС иска от страните членки предложения за облекчаване на правилата за държавната помощ

Препоръчваме

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс,...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради...

Европейската комисия вчера поиска от страните членки да дадат до 25 януари становища за облекчаване на правилата за държавната помощ, за да предотвратят привличането на инвеститори от страна на САЩ с помощта на американския пакет за субсидии на зелената енергия, съобщи Ройтерс.

„Ние се нуждаем от силен отговор“, казва заместник-председателят на Европейската комисия Маргрете Вестагер в писмо, адресирано до страните членки и видяно от агенцията.

Европейският съюз се опасява, че американският Закон за намаляване на инфлацията на стойност 430 милиарда долара, който предвижда щедри данъчни облекчения, може да привлече инвеститори от ЕС и за постави в неизгодно положение европейски компании – от автомобилни производители до доставчици на зелени технологии.

През декември председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен каза, че ЕС трябва да адаптира правилата си за държавната помощ, за да предотврати изтичането на инвестиции в резултат на американския икономически пакет.

Вестагер пише в писмото, че ЕК вече е направила много и е одобрила 672 млрд. евро държавна помощ по силата на кризисния механизъм, приет сред руската инвазия в Украйна. Повече от две трети от сумите са били нотифицирани пред ЕС от Германия (53 процента) и Франция (24 процента). Следва Италия със 7 процента.

В писмото си Вестагер предлага промени в кризисния механизъм, които да направят изчисляването на стойността на помощта по-лесно, а одобряването – по-бързо. „Аз предлагам да се разшири обхватът на съществуващите опростени разпоредби, за да покрият всички технологии за възобновяема енергия и да осигурят по-лесни възможности на страните членки да изчислят колко помощ могат да отпуснат на всеки проект“, пише тя.

Вестагер препоръчва още да бъде създадена възможност за антирелокационна помощ за зелени инвестиции в стратегически сектори. „Предвиждам специализирани разпоредби за подкрепа на нови инвестиции в производствени инсталации, включително чрез данъчни облекчения“, пише Вестагер и допълва, че „тези нови разпоредби имат за цел да адресират риска, че инвестициите могат да бъдат нелоялно пренасочени към трети страни извън Европа“.

Помощта трябва да бъде ограничена във времето, насочена към онези сектори, където такъв риск действително съществува, и пропорционална по отношение на стойността на помощта, допълва еврокомисарят.

Източник: Петър Къдрев, БТА

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс, в това число на водород...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради установени отклонения в качеството ѝ,...

Промените, носени от новия закон за етажна собственост

Дали гарантират тези цели - не бих казал, че мога да потвърдя отсега, но върху този законопроект беше работено близо 5 години....

Падналото от втория етаж на училище дете не помни какво се е случило

Ученичка от шести клас в хасковското училище „Климент Охридски“ падна от прозорец на втория етаж. Момичето е настанено в...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -