ЕС иска от страните членки предложения за облекчаване на правилата за държавната помощ

Препоръчваме

Доставиха първите бюлетини за изборите

Изборните книжа за предсрочния парламентарен вот вече пристигнаха в някои области на страната. Сред тях са Велико...

Шолц призова Си Цзинпин да говори и със Зеленски след срещата си с Путин

Китайският президент Си Цзинпин, който тази седмица беше на посещение в Русия, където разговаря с президента Владимир...

Велизар Шаламанов: Радев изолира България от процесите, които текат в НАТО и ЕС

"Най-малкото, което може да се каже е, че това (изказването на Радев, че България няма да участва...

Европейската комисия вчера поиска от страните членки да дадат до 25 януари становища за облекчаване на правилата за държавната помощ, за да предотвратят привличането на инвеститори от страна на САЩ с помощта на американския пакет за субсидии на зелената енергия, съобщи Ройтерс.

„Ние се нуждаем от силен отговор“, казва заместник-председателят на Европейската комисия Маргрете Вестагер в писмо, адресирано до страните членки и видяно от агенцията.

Европейският съюз се опасява, че американският Закон за намаляване на инфлацията на стойност 430 милиарда долара, който предвижда щедри данъчни облекчения, може да привлече инвеститори от ЕС и за постави в неизгодно положение европейски компании – от автомобилни производители до доставчици на зелени технологии.

През декември председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен каза, че ЕС трябва да адаптира правилата си за държавната помощ, за да предотврати изтичането на инвестиции в резултат на американския икономически пакет.

Вестагер пише в писмото, че ЕК вече е направила много и е одобрила 672 млрд. евро държавна помощ по силата на кризисния механизъм, приет сред руската инвазия в Украйна. Повече от две трети от сумите са били нотифицирани пред ЕС от Германия (53 процента) и Франция (24 процента). Следва Италия със 7 процента.

В писмото си Вестагер предлага промени в кризисния механизъм, които да направят изчисляването на стойността на помощта по-лесно, а одобряването – по-бързо. „Аз предлагам да се разшири обхватът на съществуващите опростени разпоредби, за да покрият всички технологии за възобновяема енергия и да осигурят по-лесни възможности на страните членки да изчислят колко помощ могат да отпуснат на всеки проект“, пише тя.

Вестагер препоръчва още да бъде създадена възможност за антирелокационна помощ за зелени инвестиции в стратегически сектори. „Предвиждам специализирани разпоредби за подкрепа на нови инвестиции в производствени инсталации, включително чрез данъчни облекчения“, пише Вестагер и допълва, че „тези нови разпоредби имат за цел да адресират риска, че инвестициите могат да бъдат нелоялно пренасочени към трети страни извън Европа“.

Помощта трябва да бъде ограничена във времето, насочена към онези сектори, където такъв риск действително съществува, и пропорционална по отношение на стойността на помощта, допълва еврокомисарят.

Източник: Петър Къдрев, БТА

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Доставиха първите бюлетини за изборите

Изборните книжа за предсрочния парламентарен вот вече пристигнаха в някои области на страната. Сред тях са Велико...

Шолц призова Си Цзинпин да говори и със Зеленски след срещата си с Путин

Китайският президент Си Цзинпин, който тази седмица беше на посещение в Русия, където разговаря с президента Владимир Путин, сега трябва да се...

Велизар Шаламанов: Радев изолира България от процесите, които текат в НАТО и ЕС

"Най-малкото, което може да се каже е, че това (изказването на Радев, че България няма да участва в общата доставка на ЕС...

Макрон подчерта, че здравият разум е довел до отмяна на визитата на британския крал във Франция

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че е предложил нова дата за държавната визита на британския крал Чарлз Трети и съпругата му Камила...

Анастасова: Трябва промяна в закона, за да може изпълнителната власт да регулира цените

До момента не е имало таван на цените, а има шоково потъпкване без таван. Държавата има достатъчно механизми, както и два инструмента....
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -