Атанас Пеканов: Ще направим стъпки по предоговаряне на ангажиментите в ПВУ, които изглеждат нереалистични

Препоръчваме

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс,...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради...

Служебният кабинет ще се съобрази с решението на парламента. Ще направим стъпки по предоговаряне на тези ангажименти в Плана за възстановяване и устойчивост, които изглеждат нереалистични или трудноосъществими в сегашната обстановка. Това каза в студиото на „Още от деня“ вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

„Поради непрестанно променящата се енергийна ситуация тази година, а вероятно и следващата, ако ситуацията остане същата, изглежда много трудно да се изпълнят заложените в Плана за възстановяване цели – тази година 10% намаляване на емисиите от въглищни централи, както и следващата. По тази линия ще водим преговори, каквото е и решението на парламента, ще се съобразим с него“, обясни Пеканов.

По думите му обаче, това решение е прецедент и ново достижение на българския парламентаризъм. Интересно е как българският парламент налага на ЕК и на всички страни-членки да се съгласят с предоговарянето на нашия план. Според него решението на парламента се движи по бръснача на популизма.

Пеканов подчерта, че има доста сериозна промяна в обстоятелствата във връзка с нашите въглищни централи в сравнение с 2021 г., когато критиката беше, че България ги подпомага.

„Сега е точно обратното. Те подпомагат българската държава. Освен това България изнася електроенергия за съседните страни и в този смисъл в момента помага на цяла Европа, поне на Балканския полуостров, за да се успокои ситуацията в енергийната система. При променените обстоятелства е удачно да се разговаря по тези теми“, каза той.

Вицепремиерът по управление на европейските средства съобщи, че вчера българското правителство е информирало ЕК за решението на парламента. През следващата седмица ще бъде проведен първи разговор по темата. ЕК от своя страна също се подготвят, защото нашият случай е прецедент.

„То казва, че ние не трябва да правим никакви ограничения до 2038 г. Това ми изглежда относително трудно да се постигне, тъй като има редица европейски регулации, които се движат в тази посока“, добави Пеканов.

При разговорите ще бъде поискано да отпадне изискването за 40% намаляване на вредните емисии за тази и следващата година и ще бъдат предложени алтернативи. Акцентира, че в настоящата ситуация това е правилното решение, което ще защитава по време на разговорите с ЕК.

В дългосрочен план обаче трябва да бъдат направени инвестиции, за да бъдат предложени алтернативи на хората в региона.

Пеканов беше категоричен, че не можем да поискаме второто плащане по Плана за възстановяване, докато не бъдат приети всички закони. Уточни, че всички тези закони са внесени в парламента, но от тях са приети само два. Допълни, че в момента служебният кабинет работи по законите, касаещи третото плащане.

Източник: БНТ

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс, в това число на водород...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради установени отклонения в качеството ѝ,...

Промените, носени от новия закон за етажна собственост

Дали гарантират тези цели - не бих казал, че мога да потвърдя отсега, но върху този законопроект беше работено близо 5 години....

Падналото от втория етаж на училище дете не помни какво се е случило

Ученичка от шести клас в хасковското училище „Климент Охридски“ падна от прозорец на втория етаж. Момичето е настанено в...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -