Атанас Пеканов: Ще направим стъпки по предоговаряне на ангажиментите в ПВУ, които изглеждат нереалистични

Препоръчваме

Дончева: Все по-малък е професионалният капацитет на работещите в службите

'Истинският проблем на България е все по-малкият професионален капацитет на работещите в службите.'' Това заяви пред БНР...

Борислав Сандов: За мен тези искания не са справедливи

Намираме се в климатична криза, а това, което се случва у нас е недопустимо. Учудващо е, че...

Христо Хинков: Премиерът има доверие в мен, не съм обмислял оставката си

Премиерът има доверие в мен, не съм обмислял оставката си, коментира пред БТВ здравният министър проф. Христо...

Служебният кабинет ще се съобрази с решението на парламента. Ще направим стъпки по предоговаряне на тези ангажименти в Плана за възстановяване и устойчивост, които изглеждат нереалистични или трудноосъществими в сегашната обстановка. Това каза в студиото на „Още от деня“ вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

„Поради непрестанно променящата се енергийна ситуация тази година, а вероятно и следващата, ако ситуацията остане същата, изглежда много трудно да се изпълнят заложените в Плана за възстановяване цели – тази година 10% намаляване на емисиите от въглищни централи, както и следващата. По тази линия ще водим преговори, каквото е и решението на парламента, ще се съобразим с него“, обясни Пеканов.

По думите му обаче, това решение е прецедент и ново достижение на българския парламентаризъм. Интересно е как българският парламент налага на ЕК и на всички страни-членки да се съгласят с предоговарянето на нашия план. Според него решението на парламента се движи по бръснача на популизма.

Пеканов подчерта, че има доста сериозна промяна в обстоятелствата във връзка с нашите въглищни централи в сравнение с 2021 г., когато критиката беше, че България ги подпомага.

„Сега е точно обратното. Те подпомагат българската държава. Освен това България изнася електроенергия за съседните страни и в този смисъл в момента помага на цяла Европа, поне на Балканския полуостров, за да се успокои ситуацията в енергийната система. При променените обстоятелства е удачно да се разговаря по тези теми“, каза той.

Вицепремиерът по управление на европейските средства съобщи, че вчера българското правителство е информирало ЕК за решението на парламента. През следващата седмица ще бъде проведен първи разговор по темата. ЕК от своя страна също се подготвят, защото нашият случай е прецедент.

„То казва, че ние не трябва да правим никакви ограничения до 2038 г. Това ми изглежда относително трудно да се постигне, тъй като има редица европейски регулации, които се движат в тази посока“, добави Пеканов.

При разговорите ще бъде поискано да отпадне изискването за 40% намаляване на вредните емисии за тази и следващата година и ще бъдат предложени алтернативи. Акцентира, че в настоящата ситуация това е правилното решение, което ще защитава по време на разговорите с ЕК.

В дългосрочен план обаче трябва да бъдат направени инвестиции, за да бъдат предложени алтернативи на хората в региона.

Пеканов беше категоричен, че не можем да поискаме второто плащане по Плана за възстановяване, докато не бъдат приети всички закони. Уточни, че всички тези закони са внесени в парламента, но от тях са приети само два. Допълни, че в момента служебният кабинет работи по законите, касаещи третото плащане.

Източник: БНТ

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Дончева: Все по-малък е професионалният капацитет на работещите в службите

'Истинският проблем на България е все по-малкият професионален капацитет на работещите в службите.'' Това заяви пред БНР...

Борислав Сандов: За мен тези искания не са справедливи

Намираме се в климатична криза, а това, което се случва у нас е недопустимо. Учудващо е, че хора, ангажирани във въглищните централи,...

Христо Хинков: Премиерът има доверие в мен, не съм обмислял оставката си

Премиерът има доверие в мен, не съм обмислял оставката си, коментира пред БТВ здравният министър проф. Христо Хинков. "Много...

Славчо Нейков: Въглищата си отиват и си отиват много по-бързо отколкото всички смятахме

Крайно време е за повече реализъм – и от страна на правителството, и от страна на протестиращите, изказа мнението си пред БНР...

Асен Василев: Не държавата, а икономическата конюктура налага ограничения в енергийния сектор

"Това, което е било до момента, няма как да продължи и то не защото правителството налага ограничения, а пазарът. Докато се плаща...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -