Открита е втора партида секретни документи, свързани с Байдън

Препоръчваме

Никола Минчев: Тази политическа нестабилност струва страшно много на България

„Продължаваме промяната“ (ПП) тепърва ще решава как да отговори на решението на ГЕРБ- СДС за замразяване на...

Зеленски призова Иран да не доставя дронове на Русия

Володимир Зеленски отправи директен призив към народа на Иран, включително тези с влияние в правителството, да прекрати...

Фон дер Лайен обеща подкрепа на Италия след наводненията

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че Италия ще има право на достъп до...

Открита е втора партида документи на друго място, което президентът Джо Байдън е използвал, след като е напуснал вицепрезидентския пост .

За някои от новооткритите документи също се предполага, че съдържат класифицирана информация. Материалите са намерени, след като сътрудници на Байдън извършват претърсване на други места, където той е работил, след като е напуснал администрацията на Обама.

Новата партида е открита на различно място от първата.

Първата беше намерена в офис на Университета на Пенсилвания във Вашингтон, който някога е бил нает от Байдън, когато е бил вицепрезидент до президентската му кампания през 2020 г. Според неназовани източници първите намерени документи, съдържат класифицирана информация за чужди държави, някои от които са строго секретни. Президентът коментира откриването им, като заяви, че е бил изненадан.

От Белия дом потвърдиха, че Министерството на правосъдието преглежда „малък брой документи с класифицирана маркировка“, но засега няма коментари относно намерената на друго място втора партида правителствени документи .Все още не е ясно и дали е приключило търсенето на още материали.

Предварителното разследване на Министерството на правосъдието за възможна злоупотреба с класифицирани документи се фокусира върху това как те са попаднали там, където са открити, и дали президентът Байдън има участие.

Главният прокурор Мерик Гарланд е бил информиран и вероятно ще трябва да вземе решение дали да започне криминално разследване по случая.

След като бе открита първата партида класифицирани книжа, адвокатите на Байдън заявиха, че Националният архив на САЩ е уведомен за случая, а документите са му били предадени.

Във вторник Байдън заяви, че той и екипът оказват пълно съдействие на проверката по случая, която се извършва от Архива и Министерството на правосъдието.

Източник: БНР

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Никола Минчев: Тази политическа нестабилност струва страшно много на България

„Продължаваме промяната“ (ПП) тепърва ще решава как да отговори на решението на ГЕРБ- СДС за замразяване на...

Зеленски призова Иран да не доставя дронове на Русия

Володимир Зеленски отправи директен призив към народа на Иран, включително тези с влияние в правителството, да прекрати подкрепата си за Русия, която...

Фон дер Лайен обеща подкрепа на Италия след наводненията

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че Италия ще има право на достъп до средства на Европейския съюз, за...

Кирил Петков: Води се активно мероприятие срещу коалицията ПП-ДБ

Води се активно мероприятие срещу коалицията ПП-ДБ и възможността за съставяне на редовно правителство. Политици от коалицията са били записвани по време...

Ивайло Иванов (НОИ): Никой няма да остави пенсионерите без пенсии

Няма риск за пенсиите, никой няма да остави пенсионерите без пенсии. Това каза пред журналисти управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Ивайло...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -