Фестивалът Ritual Gatherings организира мащабно почистване на плаж Камчия

Препоръчваме

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс,...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради...

Броени дни преди фестивала, който ще се проведе за July Morning, организаторите призовават варненци да се включат в почистването на плажа и да научат повече за уникалната за района бяла дюна

Един от най-красивите плажове на северното Черноморие често страда от замърсяване след зимата и преди началото на летния сезон. На 11 юни, от 10 до 14 часа организаторите на фестивала Ritual Gatherings събират доброволци за почистването му. Те си партнират с Община Аврен, която ще осигури извозване на събрания боклук, чували и ръкавици. Целта на акцията е не само да се почисти плажа, но и да се повиши осведомеността по темата с опазването на плажната ивица, устието на реката, нейните обитатели и уникалната за района бяла дюна. Почистването ще започне с кратък разговор по темата с експерти от Институт по океанология в град Варна, които ще покажат  и как се правят наблюдения и изследвания на отпадъците по плажовете. Дискусията ще е отворена и достъпна за хора от всички възрасти, тъй като целта е да се отговори на практически въпроси за разпознаването, съхранението и причините за застрашаването на плажните дюни и устието на реката.

Част от мисията на Ritual Gatherings е да опазва природните локации, на които се провежда и да обединява хора и организации с обща кауза. В инициативата се включват и три ангажирани с опазването на околната среда компании и техните служители – Филип Морис България, Mastercard и Банка ДСК.

Всяка секунда по света се изхвърлят неправилно десетки хиляди фасове, за чието разграждане са нужни между 3 месеца и 15 години. За да алармира за този проблем, Филип Морис България стартира информационната кампания #ПромениКартинката, която цели да повиши информираността за замърсяването на околната среда с неправилно изхвърлени цигарени фасове и да провокира към отговорно потребителско поведение.. Ritual Gatherings има за цел да почисти плажа напълно преди и след фестивала, а #ПромениКартинката ще помогне в това начинание.

Освен природна даденост, този плаж и реката са и дом за десетки животински видове. Голяма част от тях са в застрашения списък в следствие от нарушен воден режим, пресушаване и употреба на химикали. Тази година Mastercard и Банка ДСК изпращат важно послание с Програмата Wildlife Impact, която помага на една от най-големите световни организации Conservation International в дейността по спасяването на изчезващи видове. Проектът има за цел до 2030 г. да обхване приоритетни територии, равняващи се на 40 милиона хектара земя и 4,5 милиона квадратни километра водни площи в целия свят. На 11 юни служителите на Банка ДСК ще се включат и на практика в опазването на природата и нейните обитатели, ангажирайки се в почистването

Всички желаещи да се включат, са добре дошли на 11 юни от 10 до 14 часа – локацията е плаж Камчия, при устието на река Камчия: https://goo.gl/maps/i7Tgquhb1UeR73zL9 . Чували и ръкавици ще бъдат осигурени на място.

Препоръки за екологично прекарване на плажа:

  • Oставете плажа по-чист, отколкото сте го намерили. Събирайте боклука, дори и да не е ваш.
  • Носете си бутилки и канчета за многократна употреба, които можете да презаредите с вода на място.
  • Организирайте транспорта си оптимално, като ползвате междуградски транспорт или споделете пътуването с личната си кола.
  • Ако планирате пикник след почистването – оптимизирайте храната в съдове за многократна употреба;

Ritual Gatherings Festival 2022 ще продължи от 30 юни до 3 юли. Следете www.ritualgatherings.com , Facebook страницата и Instagram профила на проекта.

Билетите за Ritual Gatherings Festival 2022 са вече в продажба тук.

Ritual Gatherings ежегоден интердисциплинарен културен фестивал, съпътстван от серия градски събития, който съчетава музика, съвременно изкуство, традиционни ритуали, кулинарни и практически екологични практики.

Ritual Gatherings 2022 ще бъде уникално 3-дневно преживяване за July Morning при устието на река Камчия с вечерна музикална програма с лайв банди и популярни имена от световната и локална електронна сцена, изложба съвременно българско изкуство на плажа, дискусии, работилници за духовни практики, спортни активности и занимания за деца.

Колективът зад Ritual Gatherings организира още ежегодни почиствания на плажове, информационни кампании за намаляването на пластмасата и отпадъка, малки градски събития, изложби и кулинарни преживявания с известни шеф готвачи. 

Проект  „Ritual Gatherings: Традиционни ритуали и интерактивно съвременно изкуство – механизми за изграждане на общности и постигане на устойчиви културни екосистеми” се изпълнява с финансова подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Проектът е част от ОП „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“, Резултат 2 „Подобрен достъп до изкуства и култура“. 

Основна цел на проекта е прилагането на холистичен подход за съживяването на малки културни екосистеми, чрез събития и активности, насочени към ключовите участници в тях и с фокус – обмяната на опит и културни прояви с експерти от културния сектор в Исландия и Норвегия.

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс, в това число на водород...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради установени отклонения в качеството ѝ,...

Промените, носени от новия закон за етажна собственост

Дали гарантират тези цели - не бих казал, че мога да потвърдя отсега, но върху този законопроект беше работено близо 5 години....

Падналото от втория етаж на училище дете не помни какво се е случило

Ученичка от шести клас в хасковското училище „Климент Охридски“ падна от прозорец на втория етаж. Момичето е настанено в...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -