Драгомир Стойнев: Трябва да си гарантираме отоплителния сезон и не трябва да си чупим икономиката

Препоръчваме

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс,...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради...

„Когато има санкция е съвсем нормално да има и контрасанкции. И когато Москва направи тези контрасанкции е нормално в Европейския съюз всички държави-членки да имат единна позиция. За съжаление се оказа, че това не е така, за едни държави природният газ бе спрян, а други намериха някаква вратичка. И тук си задаваме въпроса дали България не трябва да промени своята позиция.“ Това заяви заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Драгомир Стойнев в ефира на бТВ, във връзка със спрения руски газ.

В качеството си на бивш енергиен министър той изрази притеснение дали ще има достатъчно природен газ за нагнетяване на хранилището в Чирен.

„Да, хубаво е да има втечнен газ, но нека да видим първо с кого е подписан, какви ще са количествата и на каква цена. Но, разбира се, много по-голяма ще е сигурността, когато газта идва през тръба, отколкото чрез танкер“, обясни Драгомир Стойнев.

„Българската позиция е да не се откриват две сметки, докато други държави се съгласиха да го направят и самото превалутиране не става през Централната руска банка, защото тя е в списъка със санкции, а става през Руската стокова борса. Тоест винаги се намират вратички“, коментира социалистът, според когото Брюксел трябва да даде отговор защо за едни може, а за други не.

Стойнев обясни, че 53% от газа на Германия идва от Русия и тя не може да си позволи спиране му, докато България има подписан договор с Азербайджан за 1 млрд. и засега намерението на правителството е останалите количества да бъдат доставени чрез танкери.

„Ние трябва да си гарантираме отоплителния сезон и не трябва да си чупим икономиката. Когато виждаме, че държавите сами търсят решение и намират съответното такова с руската страна, то тогава трябва да мислим за българската икономика“, посочи депутатът от левицата, допълвайки, че самият бизнес желае да има дългосрочни договори и яснота какво се случва в следващите години, защото засега знаем, че имаме само 2 танкера.

Според Стойнев правителството не комуникира достатъчно с обществото какво точно се случва и на какви цени ще бъде втечнения газ от САЩ. „Ако цените са изгодни и доставките са регулярни, то наистина можем да се откажем изцяло от договора с Газпром“, заяви социалистът, който за момента не вижда подобни стъпки. 

Той припомни, че през 2013 г. бе подписан договорът с Азербайджан, когато самият той е бил министър. „Аз съм за диверсификацията, но на нас ни трябва количества, които да успокоят бизнеса. Във време на война, преди всичко трябва да мислим за нашата икономика и собствените ни граждани“, каза още Стойнев. 

Според депутата от БСП, ако България заведе дело срещу “Газпром“, страната ни би спечелила, но това ще отнеме много време. „Едностранно бяха променени клаузи в договора с “Газпром“, но ще минат няколко години по делото, какво ще правим дотогава? В крайна сметка, не е важно да спечелим едно дело след 6 години, а ние трябва да имаме този енергиен ресурс, който да подпомогне икономиката, така че хората и бизнесът да бъдат спокойни“, категоричен е народният представител.

Социалистът не е чувал различна позиция от управляващата коалиция по отношение на Република Северна Македония и допълни: „За подобни позиции трябва да има диалог, не трябва да се води този диалог през медиите. Институциите наистина трябва да си говорят. Трябва да бъде свикан Консултативен съвет по национална сигурност, за да потвърди позицията на България. Ако има някаква промяна, той също трябва да бъде свикан, за да видим каква е тя.“

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс, в това число на водород...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради установени отклонения в качеството ѝ,...

Промените, носени от новия закон за етажна собственост

Дали гарантират тези цели - не бих казал, че мога да потвърдя отсега, но върху този законопроект беше работено близо 5 години....

Падналото от втория етаж на училище дете не помни какво се е случило

Ученичка от шести клас в хасковското училище „Климент Охридски“ падна от прозорец на втория етаж. Момичето е настанено в...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -