Драгомир Стойнев: Трябва да си гарантираме отоплителния сезон и не трябва да си чупим икономиката

Препоръчваме

Христо Иванов: Трябва да изчистим  правосъдието, за да може то да изчисти политиката

Реалността е, че управление във формат ГЕРБ-ДПС е рецепта за дестабилизация на страната. Ние в този формат...

Брюксел одобри 1,49 млрд. евро за българските предприятия

Европейската комисия даде одобрение на Програмата за конкурентоспособност и иновации в предприятията (ПКИП) на стойност над 1,49...

Кирил Петков: Ние сме тук задълго

Ние сме тук задълго и ви обещаваме, че заедно с вас ще променим България. Това написа в...

„Когато има санкция е съвсем нормално да има и контрасанкции. И когато Москва направи тези контрасанкции е нормално в Европейския съюз всички държави-членки да имат единна позиция. За съжаление се оказа, че това не е така, за едни държави природният газ бе спрян, а други намериха някаква вратичка. И тук си задаваме въпроса дали България не трябва да промени своята позиция.“ Това заяви заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Драгомир Стойнев в ефира на бТВ, във връзка със спрения руски газ.

В качеството си на бивш енергиен министър той изрази притеснение дали ще има достатъчно природен газ за нагнетяване на хранилището в Чирен.

„Да, хубаво е да има втечнен газ, но нека да видим първо с кого е подписан, какви ще са количествата и на каква цена. Но, разбира се, много по-голяма ще е сигурността, когато газта идва през тръба, отколкото чрез танкер“, обясни Драгомир Стойнев.

„Българската позиция е да не се откриват две сметки, докато други държави се съгласиха да го направят и самото превалутиране не става през Централната руска банка, защото тя е в списъка със санкции, а става през Руската стокова борса. Тоест винаги се намират вратички“, коментира социалистът, според когото Брюксел трябва да даде отговор защо за едни може, а за други не.

Стойнев обясни, че 53% от газа на Германия идва от Русия и тя не може да си позволи спиране му, докато България има подписан договор с Азербайджан за 1 млрд. и засега намерението на правителството е останалите количества да бъдат доставени чрез танкери.

„Ние трябва да си гарантираме отоплителния сезон и не трябва да си чупим икономиката. Когато виждаме, че държавите сами търсят решение и намират съответното такова с руската страна, то тогава трябва да мислим за българската икономика“, посочи депутатът от левицата, допълвайки, че самият бизнес желае да има дългосрочни договори и яснота какво се случва в следващите години, защото засега знаем, че имаме само 2 танкера.

Според Стойнев правителството не комуникира достатъчно с обществото какво точно се случва и на какви цени ще бъде втечнения газ от САЩ. „Ако цените са изгодни и доставките са регулярни, то наистина можем да се откажем изцяло от договора с Газпром“, заяви социалистът, който за момента не вижда подобни стъпки. 

Той припомни, че през 2013 г. бе подписан договорът с Азербайджан, когато самият той е бил министър. „Аз съм за диверсификацията, но на нас ни трябва количества, които да успокоят бизнеса. Във време на война, преди всичко трябва да мислим за нашата икономика и собствените ни граждани“, каза още Стойнев. 

Според депутата от БСП, ако България заведе дело срещу “Газпром“, страната ни би спечелила, но това ще отнеме много време. „Едностранно бяха променени клаузи в договора с “Газпром“, но ще минат няколко години по делото, какво ще правим дотогава? В крайна сметка, не е важно да спечелим едно дело след 6 години, а ние трябва да имаме този енергиен ресурс, който да подпомогне икономиката, така че хората и бизнесът да бъдат спокойни“, категоричен е народният представител.

Социалистът не е чувал различна позиция от управляващата коалиция по отношение на Република Северна Македония и допълни: „За подобни позиции трябва да има диалог, не трябва да се води този диалог през медиите. Институциите наистина трябва да си говорят. Трябва да бъде свикан Консултативен съвет по национална сигурност, за да потвърди позицията на България. Ако има някаква промяна, той също трябва да бъде свикан, за да видим каква е тя.“

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Христо Иванов: Трябва да изчистим  правосъдието, за да може то да изчисти политиката

Реалността е, че управление във формат ГЕРБ-ДПС е рецепта за дестабилизация на страната. Ние в този формат...

Брюксел одобри 1,49 млрд. евро за българските предприятия

Европейската комисия даде одобрение на Програмата за конкурентоспособност и иновации в предприятията (ПКИП) на стойност над 1,49 милиарда евро, съобщиха от ЕК....

Кирил Петков: Ние сме тук задълго

Ние сме тук задълго и ви обещаваме, че заедно с вас ще променим България. Това написа в официалния си профил във фейсбук...

Макрон обеща да работи за нови европейски санкции срещу Русия

Френският президент Еманюел Макрон обеща "да работи с европейските си партньори за нови санкции" срещу Русия след анексирането на четири украински региона,...

ЦИК: Шест партии със сигурност влизат в 48-ото Народно събрание

Шест партии със сигурност влизат в 48-ото Народно събрание, съобщиха от Централната избирателна комисия. При почти 100% обработени протоколи ГЕРБ-СДС остава начело....
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -