Денков увери: Преди 2038 г. няма да спре производството на ток от въглищните централи

Препоръчваме

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс,...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради...

Повече от всякога имаме нужда от съгласие как да се развива българската енергетика в следващите 20 години – съгласие, базирано на истински факти и прогнози, а не на политически недомислици и на нереалистични очаквания. За да има съгласие, първо трябва да има разговор – не чрез мегафони, а като седнат представители на всички страни на една маса, за да се намери най-доброто решение на всички. Това заяви премиерът Николай Денков на брифинг в Министерския съвет, след като синдикатите вече отказаха насрочената от министър-председателя среща относно Териториалните планове за Плана за справедлив преход.

„Синдикалните организации засега отказват да дойдат. Така няма да решим проблемите в енергетиката. Всички трябва да се сме готови за откровен и съдържателен разговор. Териториалните планове не затварят мини и ТЕЦ-ове. Тяхната цел е да привлекат 4 милиарда лева във въглищните региони чрез няколко различни програми. Тези средства са предназначени за развитие на тези региони – те са налични, но трябва да ги поискаме по европейската правила. С предаването на документите, преговорите с ЕК тепърва започват“, уточни още министър-председателят.

С териториалните планове България не поема да закрие определени въглищни мощности, няма такъв текст в тях. Те очертават какво ще направи България с наличното европейско финансиране, за да осигури бъдещото на работещите в регионите, подчерта Денков.

„Преди 2038 година няма да спре производството на ток от въглищни централи. Имаше искания за отпадане на датата 2026 г. по отношение на ТЕЦ „Бобов дол“ от териториалните планове, да, тя е премахната, заяви той.

Няма дати за затваряне на конкретни въглищни централи. Ще подсигурим базови мощности на въглищни централи поне до 2038 година, за да гарантираме националната енергийна сигурност, подчерта той.

„Няма да има решение с протести или блокади и волно или неволно подкладване на политически амбиции, да започнем преговори, за да работим заедно по въпросите. Никой освен правителството и синдикатите заедно не може да се справи с тази дълго отлагана задача“, добави още Денков.

Той посочи, че териториалните планове на всички останали държави са били предадени отдавна, докато България е била последна, като е изчакала последният възможен срок. По думите му страната ни разполага с около 2 месеца за преговори с Европейската комисия (ЕК).

По отношение на обезщетение на работниците, които решат да напуснат, и няма да искат работят в държавния оператор, правителството ще осигури компесаторни пакети – стандартният пакет в другите държави е 24 заплати, но правителството обмисля пакет от до 36 заплати. Премиерът обаче уточни, че това ще бъде уточнено на преговорите със синдикалните организации, тъй като ще зависи и от стажа на миньора – например дали е работил в даденото предприятие 5, 7 или 10 години например.

„Ако ние не бяхме предали плановете до 30 септември или ги оттеглим сега, както искат протестиращите, този разговор става излишен – това означава, че губим средствата. Те могат да помогнат на регионите. Ако ние ги изпуснем, това ще е престъпление не само към жителите на тези региони, но това ще е престъпление към техните и нашите деца“, коментира още премиерът.

Дарик радио

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс, в това число на водород...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради установени отклонения в качеството ѝ,...

Промените, носени от новия закон за етажна собственост

Дали гарантират тези цели - не бих казал, че мога да потвърдя отсега, но върху този законопроект беше работено близо 5 години....

Падналото от втория етаж на училище дете не помни какво се е случило

Ученичка от шести клас в хасковското училище „Климент Охридски“ падна от прозорец на втория етаж. Момичето е настанено в...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -