За колко години се оправи САЩ след 11 септември - 24novini.bg

За колко години се оправи САЩ след 11 септември

12 години трябваха на САЩ да се възстанови от терора на 11 септември 2001 г. в Ню Йорк 12 години трябваха на САЩ да се възстанови от терора на 11 септември 2001 г. в Ню Йорк
11.09.2018 | 11:40
(0 гласа)

Днес се навършват  17 години от терористичните нападение срещу Световния търговски център, когато два самолета се забиха в кулите близнаци. Никой от пътниците в отвлечените самолети не оцелява. По официална статистика броят на загиналите при атентатите е 2 974 души, без 19-те терористи от "Ал-Кайда".

 

 

Едва 10 години по-късно,  през май 2011 г., техният ръководител Бин Ладен е открит и убит.

Разчистването на площадката на Световния търговски център приключва през май 2002 г.

На 11 септември 2011 г. на мястото на кулите е открит Национален мемориал и музей на 11 септември. Непосредствено до мемориала

през 2013 г. е завършен Световният търговски център 1 (Кулата на свободата).

Светът помни драматичната история на четвъртия самолет, който се разбива в Пенсилвания. Именон пътниците в него оказват съпротива на терористите, а по-късно се разпространиха кадри от послединте минути на живота им, когато опитват да възпрепятстват терористите да стигнат Вашингтон. И успяват.

Четвъртият самолет се разбива в открито поле в окръг Съмърсет, Пенсилвания.

През 2009 г. до мястото започва изграждане на постоянен мемориал в памет на съпротивата на жертвите от четвъртия самолет.

Пентагонът е възстановен в рамките на една година и до сградата е изграден мемориал през 2008 г.

Атентатите са едно от най-мащабните и трагични събития на 21 век, което повлиява силно в политически, психологически и икономически аспект не само САЩ, но и целия свят. Подозренията бързо падат на Ал-Кайда и през 2004 г. лидерът на групировката Осама бин Ладен, който първоначално отрича всякакво участие, поема отговорността за атентатите.

Като мотиви за атентатите Ал-Кайда и Бин Ладен посочват американската подкрепа за Израел, присъствието на американски военни сили в Саудитска Арабия и санкциите срещу Ирак. В отговор на атаките САЩ започват война срещу тероризма и нахлуват в Афганистан, за да свалят от власт талибаните, които прикриват Ал Кайда.10 години са нужни на САЩ, за да открие и ликвидира виновника за трите хиляди жертви в сърцето на държавата.

Основната част от жертвите на 11 септември са цивилни хора от 90 държави.

Загиват също така и полицаи, пожарникари и други спасителни работници.

Сутринта на този ден 19 терористи от ислямската военна групировка „Ал-Кайда“ отвличат 4 пътнически самолета и умишлено разбиват 2 от тях в 2-те кули-близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк, при което за по-малко от 2 часа кулите се сриват до основи.

Терористите разбиват третия самолет в Пентагона – седалището на Министерството на отбраната на САЩ, намиращо се в окръг Арлингтън, Вирджиния.

Много държави по света засилват мерките за сигурност и въвеждат антитерористично законодателство след 11 септември 2001 г.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...