Кого ще обслужват новите спирки на София - гражданите или концесионерите? - 24novini.bg

Кого ще обслужват новите спирки на София - гражданите или концесионерите?

02.08.2018 | 14:40
(1 глас)

Софийска община реши ударно преди лятната си ваканция да отдаде на концесия спирките на градския транспорт в София. Въпреки че проектът включва създаване на нови, по-удобни спирки, остава въпросът дали те наистина ще са удобни за гражданите, или ще обслужват само финансовите апетити на концесионерите.

 

Какво всъщност прие Столична община?

 

Преди седмица Столичен общински съвет(СОС) реши над 2600 спирки да бъдат предоставени на концесия. Спирките, които ще бъдат дадени на концесия са разделени в 4 зони на София, като един концесионер ще има право да кандидатства за най-много две зони.

Какви са условията към кандидатите?

Едно от условията към кандидатите е да докажат оборот най-малко 2,6 млн. евро за последните три години, ако кандидатстват за един проект и 3,9 млн. евро, ако кандидатстват за два. Друго условие е вече да са изграждали преместваеми обекти или да са били собственици на рекламни съоръжения или търговски обекти. Малките търговци на вестници и дребни пакетирани стоки едва ли могат да докажат такъв оборот, но големи вериги, като собствениците на Lafka например, не биха се затруднили. Като цяло, твърде конкретните параметри на лотовете будят съмнение, че концесиите вече са предназначени за конкретни фирми.

 

Ще има ли монопол?

Независимо от твърденията на общината, че не съществува риск от монополизация, защото един концесионер може да кандидатства за максимум 2 пакета от 4, остава фактът, че половината спирки могат да бъдат с търговски обекти на една и съща фирма, а по-малките търговци вероятно ще прекратят дейността си.

От какво ще печелят концесионерите?

Освен от продажби, концесионерите ще печелят и от реклама. С решение на СОС рекламата в центъра на София ще бъде сведена до минимум и ще е само по спирките на градския транспорт. Тоест, ще има по-малко места за реклама и може да се прогнозира, че цената на рекламата ще се повиши, а приходите от реклама ще бъдат за концесионера.

Концесионерите ще дават по 20 хил. евро на зона на общината на година, а всяка зона ще има по 100 рекламни пана, които вероятно ще генерират далеч по-високи приходи.

Въпреки че им „подарява“ приходи от реклама, Столична община спестява част от разходите на концесионерите. Те няма да имат разходи за почистване, тъй като фирми, отговарящи за чистотата на столицата ще почистват и районите на спирките, дадени на концесия.

 

Как ще изглеждат новите спирки?

Предвидено е 400 спирки да имат рекламен елемент, а 300 да разполагат с павилион за продажба на дребни пакетирани стоки и вестници. Очаква се най-малко 1500 спирки да са с навес и да се изградят поне 400 нови спиркови навеса.

В момента има 1090 спирки с навеси, които са в много лошо състояние.

Разработени са различни варианти на спирките според големина и вид. Каква точно да бъде спирката ще се определя от мястото, на което се намира тя и броя на пътниците, които минават ежедневно оттам. При по-натоварените спирки ще има възможност да се изградят и по-големи съоръжения, които да бъдат по-удобни за всички чакащи пътници.
Периферията на столицата също ще се сдобие с нови навеси. Здравите съоръжения, влезли в обсега на концесията, ще бъдат премахнати и монтирани в по-крайните квартали.

Ще бъдат ли удобни новите спирки?

Под въпрос е и до колко ще бъдат удобни спирките. Новата визия, която ще имат навесите, е разработена и одобрена от екипа на главния архитект на столицата Здравко Здравков. Ще са изработени от точно определени материали – стъкло или ламарина в зависимост от това дали са в центъра или не. Спирките вероятно ще са удачни при дъжд и сняг, но не и през лятото, когато стъклен или ламаринен навес би излъчвал топлина от силното слънце, както това се случи например с изцяло реновираната спирка пред хотел „Плиска”, която е една от най-натоварените в столицата.

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...