Путин пое четвъртия си последен мандат (обзор) - 24novini.bg

Путин пое четвъртия си последен мандат (обзор)

Владимир Путин се закле като президент на Русия за четвърти път Владимир Путин се закле като президент на Русия за четвърти път
07.05.2018 | 21:07
(0 гласа)

Руският президент Владимир Путин встъпи днес в четвъртия си последен мандат на поста. Той е президент с едно прекъсване, когато стана премиер, от 1999 г. насам.

Путин подписа указ за целите за развитието на държавата до 2024 година, когато би трябвало да приключи управлението му, предаде БНР.

Според ТАСС президентът цели увеличаване на доходите на руснаците над нивото на инфлацията, намаляване наполовина броя на живеещите под прага на бедността, влизане на Русия в топ 5 на най-големите икономики в света.

Той постави ръката си върху конституцията на церемония в Андреевската зала на Големия кремълски дворец и се закле да служи на руския народ, да опазва правата и свободите му и да защитава руския суверенитет. "Смятам за мой дълг и за смисъл на моя живот да дам всичко от себе си за Русия, за нейното настояще и нейното бъдеще", заяви той след полагането на клетвата, информира БТА.

Руската дума планира на 8 май да разгледа кандидатурата на Дмитрий Медведев за поста председател на правителството на Русия, бе потвърдено пред ТАСС от заместник-председателя на долната камара на парламента от фракцията на МДПР Игор Лебедев. Президентът Владимир Путин предложи на Думата да бъде избран Медведев за следващ мандат като премиер, след като правителството му подаде оставка на 7 май, в деня на клетвата на Путин за президент, както повелява законът в Русия.

Той предпочете за официалното си встъпване във власт да отиде с нова черна руска лимузина, която замени досегашния му „Мерцедес“. Новият модел, наречен „Лимузина Сенат“, означава връщане към практиката от съветската епоха лидерите на страната да се возят в домашни церемониални автомобили, отбелязват световните медии. Лимузината е в процес на развитие от 2013 г. насам, като за проекта са насочени 12,4 милиарда рубли ($197 млн.) държавни средства. Тя е дълга над 6 метра и широка 2 метра с мощност 598 конски сили.

Преизбран през март със 76,7 процента  - най-високият резултат от идването му на власт - Путин ръководи страната от 1999 г. като президент - три пълни мандата и като премиер - един мандат.

 

 

 

 

 

 

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...