"Света София" от днес е джамия, Борисов виновно мълчи - 24novini.bg

"Света София" от днес е джамия, Борисов виновно мълчи

"Света София" от днес е джамия "Света София" от днес е джамия
24.07.2020 | 18:30
(0 гласа)

Днес с масова молитва, в която ще участва и турският президент Реджеп Тайип Ердоган, "Св. София" ще бъда открита отново като действаща джамия, предаде БНР. Такова решение беше взето от турския президент на 10 юни.

 

 

 

Датата е символична, тъй като на днешния ден през 1923 г. е подписан Лозанският договор,

който е ознаменувал победата на силите на Мустафа Кемал Ататюрк срещу чуждите войски в Турция и е отменил унизителния за страната Севърски мирен договор след края на Първата световна война.

Обедната молитва в петък ще бъде водена от главата на Дирекцията по религиозните дела Али Ербаш.

500 души ще бъдат допуснати вътре в храма, сред които и турският държавен глава. На площада отвън ще се проведе колективна молитва и се очаква огромен брой вярващи да присъстват. Валията на Истанбул Али Йерликая е заявил, че за желаещите ще бъдат обособени 5 зони на открито - 3 за мъже и 2 за жени. Желаещите да присъстват ще бъдат допускани след 10.00 ч. 17 000 полицаи и служители на силите за сигурност ще следят за спазването на обществения ред около храма.  

 

Редица пътни артерии в района на Историческия полуостров, където се намира "Св. София", също бяха затворени.

Първата група пътища се блокират за движение от вчера в 20.00 ч., а втората - от 5.00 ч. днес. От Истанбулската голяма община ще осигурят безплатни автобуси, които ще превозват желаещите от разлчни определени точки до местата, до които градският транспорт ще се движи.  

Вчера турският президент Реджеп Тайип Ердоган посети "Св. София", на която отпред беше поставена табелата й като джамия - "Свещената голяма джамия Аясофия" (Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi).  

От разпространените от президентството на Турция снимки се вижда, че в храма са поставени пана с аяти (стихове) от Корана на тях, както и бели завеси, които прикриват някои от мозайките и фреските. Според изискванията на исляма в джамии не могат да се изобразяват фигури на хора или животни.  

 

Турските официални лица многократно подчертаха, че желаещите да влязат в "Св. София"хот всички религии ще могат да посещават храма свободно и безплатно.

Превръщането на музея в джамия обаче означава, че посещенията няма да са възможни по време на часовете, в които се провеждат молитви.

Ограничения в облеклото на посетителите също ще бъдат наложени, а подът ще бъде покрит с килими през цялото време.   Редица учени изразиха опасения, че превръщането на музея в действаща джамия ще понижи степента на защита на историческия паметник. 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...