Лидерите в Брюксел в блокаж по пакета за възстановяване - 24novini.bg

Лидерите в Брюксел в блокаж по пакета за възстановяване

Преговорите в Брюксел са тежки и не вещаят голям успех по плана за възстановяване Преговорите в Брюксел са тежки и не вещаят голям успех по плана за възстановяване
19.07.2020 | 09:10
(1 глас)

"Нещата се движат в правилната посока", заяви канцлерът на Австрия Себастиан Курц по време на срещата на лидерите на ЕС в Брюксел.

 

"Разбира се, както може да се очаква, това е трудна борба, преговорите са тежки,

но ние се движим в правилната посока, а това е най-важното", подчерта той. Европейски представител, настоял за анонимност, понеже преговорите продължават при закрити врати, заяви, че Шарл Мишел е уточнявал някои последни подробности по време на вечерята на лидерите на ЕС и ще направи ново предложение днес преди началото на пленарната среща. Според източника, цитиран от АП и Ройтерс.

Мишел е разговарял с германския канцлер Ангела Меркел, с френския президент Еманюел Макрон и основните участници в спора за това как да се харчат парите от възстановителния фонд, "в открито пространство" на покрива на сграда "Европа", преди да се присъединят към останалите лидери за вечеря. Най-новите предложения на Мишел намаляват дела на грантовете в спасителния пакет и увеличават дела на заемите, които ще трябва да се връщат, в явен жест към групата на "пестеливите" страни начело с Нидерландия, заяви дипломат от ЕС, но според него въпросът за това как да се проследява изразходването на парите остава спорен.

 

По думите му Мишел е предложил мярка, която не предвижда право на вето

на която и да било страна върху това как правителствата харчат средствата. Друг дипломат описа новите предложения на Мишел като само първа стъпка от възможно дълго пътуване към споразумение.

Според източник, цитиран от Франс прес, двустранни и многостранни разговори ще продължат и през нощта.

Според друг дипломатически източник френският президент и германският канцлер веднага след вечерята са останали в сградата за среща с премиера на Нидерландия Марк Рюте, за да се опитат да го убедят с нова модификация на компромисния проект за спасителния план, променяйки съотношението между грантове и заеми и условията за отпускането на безвъзмездната помощ.

В края на вчерашния ден една от опциите на масата бе, запазвайки общата сума, да се промени съотношението между кредити и грантове, като се увеличи делът на заемите на 300 млрд евро (вместо 250 в първоначалното предложение), предаде АФП. 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...