Има повишена радиоактивност в Северна Европа - 24novini.bg

Има повишена радиоактивност в Северна Европа

Повишена радиоактивност в Северна Европа, но е безопасна за хората, според властите Повишена радиоактивност в Северна Европа, но е безопасна за хората, според властите
28.06.2020 | 08:22
(0 гласа)

Финландия, Швеция и Норвегия отбелязаха през последните дни леко повишение на радиоактивността, дължащо се на човешка дейност, предаде Франс прес, цитирана от Дарикнюз.бг.

Повишението е безвредно за хората.

Според холандския Национален институт за обществено здраве и защита на околната среда повишението идва от източник в Западна Русия.

Организацията на Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити, чиито наблюдателни пунктове позволяват да се отчитат и повишения на радиоактивността от граждански обекти, публикува в Туитър карта, показваща вероятната зона, където се намира източникът на радиоактивност. Зоната обхваща южната една трета от Швеция, южните части на Финландия, Естония, Латвия и зона, обхващаща северозападната част на Русия, включително Санкт Петербург.

Изотопите цезий-137, цезий-134 и рутений-103 "вероятно произхождат от дейност за граждански цели",

съобщи в Туитър генералният секретар на организацията, като добави, че Организацията на Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити няма мандат да определи точния им произход.

"Росенергоатом" заяви, че в двете ядрени електроцентрали "Ленинградская" и "Колская", които работят в този район, не е имало инциденти.

Емисиите през този период не са надхвърляли контролните стойности и не са изхвърляни радиоактивни нуклеиди над установените равнища, подчерта говорител на руският производител на електроенергия.

Освен руски, в района има финландски и шведски атомни електроцентрали, но не е съобщавано за инцидент, отбелязва АФП. Балтийските страни нямат атомни електроцентрали.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...