Италия, Португалия, Австрия и Гърция отварят границите - 24novini.bg

Италия, Португалия, Австрия и Гърция отварят границите

Италия, Португалия, Гърция и Турция отварят границите Италия, Португалия, Гърция и Турция отварят границите
16.05.2020 | 18:34
(1 глас)

Италия, Португалия, Гърция, Австрия и Турция отварят границите си след епидемията от коронавируса. ЕС призова да се отворят всички вътрешни граници, а след 15 юни - и външните граници на Съюза.

 

 

Гърция разхлабва мерките от понеделник, 18 май.

Тогава ще бъдат разрешени пътуванията между различни региони на континентална Гърция и ще тръгнат първите фериботи до Крит. Още от понеделник гражданите ще могат да се придвижват в цяла Гърция и до Крит с кораби. Услугите за пътуване до останалите ще започнат, условно, на 25 май. Ще се отворят и парковете, зоологическите градини и археологическите обекти. Също се разрешават богослуженията при спазване на строги правила за социално дистанциране. Постепенно ще започне възобновяването на вътрешните полети, които досега са работеха в ограничен обем. Според правилата за безопасност фериботите ще могат да плават само при не повече от 50 % пътнически капацитет или 55 %, ако има каюти. Преди да се качат на борда, на пътниците ще им бъде измервана температурата.

Турция ще пуска българи за лечение без 14-дневна карантина от 20 май.

От сряда Турция ще пропуска свободно всички български граждани, нуждаещи се от лечение в турски болници. Добрата вест съобщи на профила си във фейсбук вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева. Тя уточнява, че вече са получили официално уведомление.Нашенците ще могат да преминават с до двама придружители, без те да бъдат поставяни под 14-дневна карантина. "Така отпада необходимостта от индивидуално искане за разрешение по дипломатически път за всеки единичен случай и ще облекчи лечението на нашите сънародници в Турция", казва Захариева.

Италия обяви, че отваря границите си от 3 юни.

Ще бъде позволено пътуването от и до чужбина, както и между отделните области на страната. Някои региони искаха това да стане по-скоро, но премиерът Джузепе Конте настоява за по-бавно и постепенно връщане към нормалността. Опасенията са, че обратното може да доведе до втори пик на болестта. С разрешаването на свободното пътуване от 3 юни, италианското правителство се надява да спаси летния туристически сезон.

От 15 юни и Австрия отваря границите си с Чехия, Словакия и Унгария.

Това обяви вътрешното министерство, цитирано от медии. Преди няколко дни беше съобщено, че пътуването между Германия, Австрия, Швейцария и Лихтенщайн ще е свободно от 15 юни. Ще останат ограниченията за транзит от Италия.

Португалия ще отвори плажовете си на 6 юни.

Това обяви премиерът Антониу Коща.

Той призова гражданите да инсталират на мобилните си телефони апликация, която ще им позволи да проверят дали има свободни места на плажовете, които искат да посетят. Според въведените в страната нови правила, плажуващите трябва да са на разстояние 1,5 м един от друг, шезлонгите може да бъдат наемани само за половин ден, а груповите спортове остават забранени. Полицията няма да следи за спазването на изискванията по плажовете, заяви премиерът и призова гражданите да спазват правилата.

В сряда Европейският съюз призова да се отворят вътрешните граници и да се възобновят пътуванията, но препоръча външните граници да останат затворени до средата на юни.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...