На море в Гърция ще се ходи със здравен паспорт - 24novini.bg

На море в Гърция ще се ходи със здравен паспорт

На море в Гърция ще се ходи със здравен сертификат На море в Гърция ще се ходи със здравен сертификат
11.05.2020 | 15:00
(0 гласа)

Гърция не се отказва от идеята си туристите това лято да влизат само със здравен сертификат, издаден максимум 72 часа преди преминаването на границата. В него трябва да е записано, че пътуващият не е носител на COVID-19.

 

 

Засега здравните протоколи, издадени вчера от гръцкия министър на туризма Хари Теохарис не уточняват какво точно е необходимо да включва документът: н

егативен резултат от PCR тест, бърз тест за антитела или някаква друга информация. Още през април Теохарис лансира идеята международните туристи да влизат в страната със "здравен паспорт", но в първоначалния й вид тя бе отхвърлена.

От днес Гърция навлиза във втора фаза относно разхлабване на мерките, наложени заради COVID-19.

Плавно през три етапа пада забраната за пътуване до гръцките острови, отварят магазини, възстановява се по-голямата част от индустрията на дребно. Пътуването между островите, било то с кораб или самолет, се разрешава на заетите в сезонен бизнес работници или заместващи учители. Къпането в морето е позволено от 4 май, но организираните плажове все още са затворени.

От 19 май пада забраната за пътуване до континенталната част на Гърция от чужбина. Ако всичко върви добре, достъпът до островите ще бъде свободен от 1 юни, но съществува възможност за разрешаването му малко по-рано. От 1 юни ще заработят и хотелите, които по принцип имат целогодишен режим на работа, а туристическият сезон ще започне на 1 юли с отваряне на сезонните обекти за настаняване.

Според здравния протокол до, от и в Гърция няма да се лети през седалка - капацитетът на полетите ще бъде пълен, така че въздушният транспорт да остане икономически достъпен за туристите. За полети до четири часа няма да се сервира храна за пътниците, а само пакетирани закуски.

На борда няма да бъдат допускани пасажери без здравен сертификат.

Министерството на туризма ще наеме във всяка туристическа зона на страната хотел, който ще функционира като "карантинен хотел". Там ще бъдат транспортирани туристи, за които се установи по време на престоя им в Гърция, че са преносители на COVID-19. Всяко място за настаняване в страната ще бъде задължено да сключи договор с лекар, който на място или онлайн ще определи дали туристът трябва да се подложи на тест. Всеки положителен ще бъде преместен в съответния най-близък "карантинен хотел".

В хотелите няма да има бюфети, а само рум сървис по онлайн меню, което ще се изпраща на туристите по мобилен телефон. Шезлонгите на плажа ще имат покритие за еднократна употреба за всеки плажуващ, със задължителна дистанция от 2 метра между два чадъра.

Ще се осигурява специално обучение на персонала на всеки хотел за специални хигиенни правила.

Носенето на маски и ръкавици в затворени помещения и по време на пътуване остава задължително.

Здравите туристи ще напускат страната без какъвто и да било контрол, за да се избегне риска от оставане под карантина в Гърция, което би било спирачка за избора на страната за дестинация за почивка.

Протоколите, съставени от гръцкото здравно министерство, не са окончателно законодателно решение и тепърва ще бъдат съгласувани с туристическия бранш в южната ни съседка.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...