След вируса: Опашки от безработни и гладни в Женева - 24novini.bg

След вируса: Опашки от безработни и гладни в Женева

Опашки от бедни, останали без работа и гладни хора в богатата Швейцария Опашки от бедни, останали без работа и гладни хора в богатата Швейцария
10.05.2020 | 11:01
(0 гласа)

Хиляди жители на Женева се наредиха на опашка за безплатна храна, която раздават благотворителни организации, съобщи АФП. Като знак за пагубното въздействие на епидемията COVID-19 върху най-бедните в Швейцария, включително нелегалните имигранти, хора се наредиха на опашка, дълга около километър.

 

 

В един от най-скъпите градове в света гледката как доброволци раздават 1500 пакета с храна е неочаквана,

но и ясен знак какво да очаква Европа. Женева е вторият най-скъп град в света за живот за 3-членно семейство, като само Цюрих е по-скъп.

Въпреки че средните доходи също са високи, това не помага на хората, които се борят да свържат двата края.

Опашката се образува още в 5 часа сутринта местно време.

Поне още толкова хора дойдоха на първото раздаване на храна преди седмица в швейцарския град, известен със своите частни банки, луксозни часовници и скъпи бутици.

Раздадените пакети съдържаха ориз, макарони, разтворимо кафе, зърнени храни и други стоки. Тези, които не успяха да получат хранителен пакет, бяха зарадвани с ваучер от 20 франка.

В допълнение към храната, на хората бяха раздавани и безплатни тестове за коронавирус, като на място бяха тествани хора със симптоми. Организаторите не изискваха хората на опашката да доказват беден социален статус.

Около 660 000 души в страната с 8,6 млн. население са били бедни през 2018 г.,

особено самотни родители и такива с ниско образование, които не могат да намерят нова работа, след като са загубили работното си място.

Повече от 1,1 млн. души са били изложени на риск от бедност, което означава, че получават по-малко от 60% от средния доход, който е бил 6 538 швейцарски франка (6 736 долара) за работа на пълен работен ден през 2018 г.

Швейцария въведе редица спешни мерки в средата на март, включително затваряне на ресторанти и повечето други предприятия, за да се бори с разпространението на коронавируса, който до този момент е убил над 1500 души от над 30 000 заразени в алпийската нация.

Докато страната започва постепенно да разхлабва ограничителните мерки, двумесечната карантина се отразява особено тежко на икономиката, като засяга предимно работници в сивия сектор, както и други уязвими групи, които вече живеят на ръба.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...