Благоевград остана без кмет, нови избори през лятото - 24novini.bg

Благоевград остана без кмет, нови избори през лятото

Румен Томов спечели срещу ГЕРБ на изборите, но загуби изборите в съда. Ще има нови избори Румен Томов спечели срещу ГЕРБ на изборите, но загуби изборите в съда. Ще има нови избори
16.04.2020 | 14:00
(0 гласа)

След като около 6 месеца Румен Томов (подкрепен от БСП) управлява града, ГЕРБ успя да го отстрани от кмет на Благоевград чрез жалбата си в съда.

 

 

Тричленен състав на ВАС потвърди днес по-ранните съдебни решения, според които Румен Томов трябва да освободи кметския стол.

Така през лятото в града ще има нови избори, а подготовката на кампанията ще е в условията на извънредното положение и карантината.

Томов спечели през миналата есен в оспорвана битка срещу кандидата на ГЕРБ Атанас Камбитов, който дотогава ръководеше града няколко мандата.

До решението за отстраняването му се стигна, след като Камбитов (ГЕРБ), сезира институциите, че Томов не е прекратил регистрацията си като едноличен търговец, въпреки че е встъпил в длъжността, което пък е в нарушение на Закона за местното самоуправление и местната администрация.

В едномесечен срок от обявяването на изборните резултати, избраният кмет е трябвало да прекрати дейността си като ЕТ,

но той не го е направил в срока, въпреки че е предприел действията за това.

Решението на ВАС от днес е окончателно. Сега следва ОИК да го отстрани от длъжност, а президентът Румен Радев да насрочи избори в срок от до 3 месеца.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...