Борисов и здравният инспектор останаха без заплати - 24novini.bg

Борисов и здравният инспектор останаха без заплати

Д-р Кунчев е единственият от щаба, оставен без заплата от депутатите Д-р Кунчев е единственият от щаба, оставен без заплата от депутатите
07.04.2020 | 12:00
(1 глас)

В деня на здравето, който е и професионален празник на българските медици, главният здравен инспектор от оперативния щаб д-р Анегл Кунчев остана без заплата. До това се стигна след гласуването на родните депутати, които се отказаха от залатите си и оставиха без заплати министрите и премиера Борисов, но пък решението им не се прилага са съдиите и президента, които ще продължат да взимат пълни заплати.

 

 

Така в разгара на кризата с коронавируса, в която участието на главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев се оценява с високо доверие от обществеността, той стана

емблематичен пример за българската поговорка "няма ненаказано добро".

Новината съобщи председателят на националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски на брифинга сутринта във вторник.

Причината за това, че Кунчев ще работи без възнаграждение е изненадващо предложеното от ГЕРБ и прието късно снощи предложение премиер, депутати, министри и техните политически кабинети

да не получават заплати по време на извънредното положение.

Първоначалната идея на управляващата партия беше депутатските заплати да бъдат замразени на нивото от декември.

Последваха часове на дебат и наддаване между партиите в парламента колко да бъде намалението, като от ГЕРБ предложиха възнаграждения да няма и то не само за парламента.

Поправката не важи за президент, вицепрезидент и съдебната власт,

но важи за членовете на политическите кабинети на министерствата, както и за шефовете на държавни агенции. Прието бе спестените пари да отиват за разходи в борбата срещу коронавируса.

Кунчев е част от политическия кабинет на здравния министър.

Така сега държавният главен инспектор, който в момента е в щаба за борба с коронавируса, ще работи безплатно, а останалите от щаба - на заплата.

В същото време по решение на депутатите възнаграждението му ще отива като дарение за справянето с епидемията.

За да има все пак някакви доходи, Кунчев също ще получи един вид дарение - останалите експерти в щаба срещу Covid 19 ще му дават част от заплатите си. Мутафчийски спомена за отнетата заплата във вторник в началото на редовния бирфинг на щаба.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...