Мафията в Италия забогатя от смъртта. Народът обира магазини - 24novini.bg

Мафията в Италия забогатя от смъртта. Народът обира магазини

В Италия мафията забогатява от смъртта, докато хората обеднявят В Италия мафията забогатява от смъртта, докато хората обеднявят
05.04.2020 | 11:00
(0 гласа)

Мафията работи ръка за ръка с COVID-19, заяви за АФП топ-правителственият следовател за борба с мафията Джузепе Говернале.

 

 

Над 10 000 души са загинали в Италия от подобна на грип болест, която принуди страната да затвори,

а пандемията опустошава третата по големина икономика на еврозоната. От историческата Коза Ностра в Сицилия, до огромната мощна Ндрангета в Калабрия и готовата на всичко Камора в Неапол, италианските мафии бяха, заяви Говернале.

Отделът за икономическо разузнаване заяви в четвъртък, че очаква БВП на Италия да се свие с колосални седем процента за годината. Според италианските експерти около 65 процента от италианския малък и среден бизнес са изложени на риск от фалит", заяви пишешият за борбата с мафията Роберто Савиано в интервю за всекидневник „Република” тази седмица.

"Къде са инвестирали през последните няколко десетилетия?

Многосервизни компании (столови, почистване, дезинфекция), рециклиране на отпадъци, транспорт, погребални домове, разпределение на петрол и храна".

Савиано посочи последната голяма епидемия в Италия, епидемията от холера през 1884 г. в Неапол, която уби повече от половината от жителите на града. Правителството изплати огромни суми за почистване - които отидоха направо в джобовете на Камората. Мафията", заяви Говернале, който оглавява дирекцията за разследване на мафията в Италия (DIA).

"Ще има много пари наоколо", каза 62-годишният сицилианец

и добави, че екипът му подготвя план за борба с мафиотското проникване в обществото.

Джузепе Пинятоне, бивш антимафиот в Реджо Калабрия, заяви, че епидемията Процесите срещу стотици подсъдими са спрели. Пренасочването на полицейските ресурси по време на кризата също може да допринесе за разцъфването на мафията, тъй като офицерите, каза той.

Според ежедневника „Стампа” тайните служби на Италия предупреждават правителството за

потенциални безредици в Южна Италия - подтикнати от организирани престъпни групи -

в случай, че епицентърът на вируса се премести от север на юг.

Според някои мафиоти, криминалистите са организирали бунтове в затворите

в цялата страна в началото на епидемията, и затворниците, които се страхуват да не хванат болестта в пренаселените съоръжения, изискват предсрочно освобождаване, заяви Никола Гратери, водещ прокурор в крепостта на Ндрангета Калабрия, пред АФП.

Правозащитната група Antigone заяви, че над 2500 затворници са били освободени от 29 февруари, за да се облекчи пренаселението, каза той.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...