10 хил. мигранти са опитали да влязат в Гърция, армията ги спря - 24novini.bg

10 хил. мигранти са опитали да влязат в Гърция, армията ги спря

Армията на Гърция е спряла поток от 10 хил. мигранти на границата с Турция, в района има сблъсъци Армията на Гърция е спряла поток от 10 хил. мигранти на границата с Турция, в района има сблъсъци
02.03.2020 | 09:11
(1 глас)

През изминалата нощ са продължили организираните опити за нарушаване на гръцко-турската граница от мигранти, предаде БТА. Спрени са около 10 хиляди мигранти, на които не е позволено да влязат в Гърция. На границата на Гърция с Турция има сблъсъци, газ и напрежение.

 

 

"От 6 часа сутринта в събота до 6 часа в неделя беше предотвратено влизането на гръцка територия на 9972 души в префектура Еврос.

73 души са задържани и са образувани преписки срещу тях. Тези, които влязоха незаконно, нямат никаква връзка със сирийската провинция Идлиб. Идват от Афганистан, Пакистан Сомалия" , се казва в съобщението.

Около 2 часа през нощта е направен организиран опит на група от около 2000 млади мигранти да влязат в Гърция от място на границата, където няма ограда, в близост до ГКПП "Кастаниес".

Гръцките полицейски сили и армията са предотвратили влизането им на гръцка територия.

В неделя следобяд и през нощта организирани групи мигранти са хвърляли камъни, запалени факли, железни предмети и сълзотворен газ срещу гръцките сили.

В неделя в 18 часа премиерът Кириакос Мицотакис свика правителствения съвет за национална сигурност.

Около 500 мигранти са успели през уикенда да достигнат до гръцките острови в северната част на Егейско море.

Вестник "Катимерини" съобщава в електронното си издание, че гръцките власти са засекли лодките с мигрантите още докато са били в турски териториални води.

Незабавно е била уведомена турската брегова охрана. За разлика от предишни случаи обаче тя не е реагирала и лодките са успели да достигнат до гръцките острови.

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...