Радев и Борисов слючиха хладен мир - 24novini.bg

Радев и Борисов слючиха хладен мир

Борисов и Радев сключиха мир Борисов и Радев сключиха мир
18.02.2020 | 09:12
(2 гласа)

Опит за примирие по върховете на държавата се състоя неочаквано снощи на рождения ден на КНСБ. След острите обвинения, които президентът Ладев отправи към премиера Борисов за подслушването на президента от службите, подчинени на премиера, двамата застанаха рамо до рамо и опитаха да изгладят различията. А междувременно главният прокурор размаха пръст и на политици, и на бизнесмени.

Гешев предупреди, че никой не може да му разпорежда какво и как да върши.

През деня разговора между първите мъже в държавата кой кого подслушва поднови президентът. И упрекна премиера, че е използвал службите за „свои политически цели”.

„Той се опитва да прехвърли отговорността на подслушването на друг. Между другото, както прави винаги. Ако може да скрие и този скандал в зайчарника, в който вече не остана място от скандали. В безсилието си г-н Борисов атакува и моето семейство”, заяви Румен Радев.

Снощи вечерта премиер и президент се видяха на юбилейната 30-годишнина на КНСБ.

Първо Борисов постоя с гръб, но после официално поздрави държавния глава. И на излизане обясни, че никога не е влошавал тона с Румен Радев. „Слушах го президента. Аз говорих. Мисля, че беше добре”, заяви Борисов. А с изтеклите от прокуратурата записи Борисов нямал общо.

„Пред вашите колеги в Брюксел се заклех във внуците си, че не съм подслушвал Радев и то не е той, а началникът на ВВС.

Искат да ме вкарат в това, няма да ме вкарат! Не знам, не искам да знам и не съм знаел! При мен никога не е поставян въпросът да се подслушва Радев. и няма да го позволя, ако дойде такова нещо при мен. Искат с мен да си измият ръцете, да се превърнат в жертва, нямам нищо общо. Мен ме смазаха от подслушване, мълчах като тарикат, мъж не писка”, заяви Борисов.

Общуването между премиер и президент през медиите засегна задочно и държавното обвинение. Според Радев там имало намеса на Борисов.

„Указва на прокуратурата кого да размаже, дори полицията е впрегната да респектира несъгласните българи”, заяви Румен Радев за насоки от Борисов към Иван Гешев.

А Гешев заяви: "Прокуратурата много добре знае какво трябва да свърши." Главният прокурор реагира остро: „И те, вместо да си правят вятър на устата, да вземат да свършат нещо. От миналата седмица всички дават акъл на прокуратурата. Президентът Радев дава акъл накъде да гледаме, премиерът Борисов кой да размаже прокуратурата и кой да не размаже”, заяви Гешев.

„Абсолютно е прав, прокуратурата не е място, където да се решават политическите ни препирни, да ги наречем. Аз не съм му давал акъл. Аз съм дал указания на моите хора, на които съм им началник”, отговори Борисов след това.

Освен за премиера и президента първият обвинител в държавата намекна и за други, които също давали съвети за прокурорски проверки: поименно - Каракачанов, Нинова, Домусчиев и Ковачки. Но тя, прокуратурата, обясни Гешев, е независима и никой не можел да й се меси.

А снимката и видеото от помирението, във фейсбук бяха качени от екипа на Бойко Борисов, осъзнал, че на този етап от политическата бъркотия, в която се намира, не са му нужни повече скандали, защото именно чрез тях рейтингът на Радев расте, а на Борисов спада.

Припомняме, че на 15 ноември 2018 г. Борисов каза за Радев: "Няма ден президентът да не е нападал правителството.

Това е все едно някой да ти удря шамари, а хората да казват "те се бият". Това заяви премиерът Борисов тогава на въпрос дали има война между двете институции в интервю за БТВ. 

За последно премиерът Бойко Борисов и президентът Румен Радев

сключиха примирие и се ръкуваха на площада пред парламента на 3 март 2019 г..

Това видя репортер на 24новини.бг, който е на мястото на тържествената заря-проверка по повод Националния празник. Румен Радев и Бойко Борисов бяха част от официалните гости на церемонията и тържествената проверка. В речта си Румен Радев посочи българите да не се делят по сан и богатство, а да работя заедно за националните си цели. По-рано през деня пък премиерът Бойко Борисов обяви, че обществото вече е свободно и резултатите са видими, като предпочете да използва партийния слоган на ГЕРБ в обръщението си.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...