Бурята Киара блокира Европа, затвори и Айфеловата кула - 24novini.bg

Бурята Киара блокира Европа, затвори и Айфеловата кула

Ураганът "Сиара" удари Северна Европа - Англия, Белгия, Германия и Нидерландия са парализирани Ураганът "Сиара" удари Северна Европа - Англия, Белгия, Германия и Нидерландия са парализирани
10.02.2020 | 15:00
(1 глас)

Основна тема на днешните британски вестници са последиците от атлантическата буря Киара, връхлетяла вчера острова с ветрове до 160 км/ч и причинила наводнения и транспортен хаос.

 

 

Авиолинии отмениха полети на Острова заради бурята Киара. Затвориха и Айфеловата кула

за посетители заради ураганните ветрове. В Нидерландия не пътуват или са силно ограничени железниците, отменят се полети.

"Дейли телеграф" съобщава, че вчера са били отменени стотици самолетни полети на Острова, затворени са били автомагистрали и главни шосета, а влакове са закъснявали или не са тръгвали.

"Днес и утре Обединеното кралство ще продължи да бъде в плен на стихията с пориви на вятъра до над 110 км/ч, а прогнозите за Северна Англия и цяла Шотландия са за сняг и заледявания. Югът на острова също няма да бъде пощаден от ветровете", пише вестникът.

Бурята с ураганни ветрове затруднява трафика във Великобритания Водещият британски ж.п. оператор "Нетуърк рейл" обяви,

че очаква нови проблеми. Голям участък от ключова железопътна линия в графство Стафърдшър е неизползваема заради множеството паднали върху нея дървета.

"Телеграф" описва и проявите на гневните футболни запалянковци заради отменените мачове. "Бирмингам нюз" пише, че вчера в града са били изпочупени дървета, трафикът е бил нарушен, а аварийните служби едва са смогвали да се справят със ситуацията.

"Манчестър ивнинг нюз" разказва за затрудненията, които е трябвало да преодоляват пилотите на самолети при опитите си да се приземят на градското летища.

Видеозаписи показват многократни захождания към пистата на самолети, като някои са успявали да кацнат на третия опит, а други са отлитали към по-безопасни летища. Вестникът цитира очевидец, според когото на моменти вятърът в района на летището е бил 75 възела (равно на около 140 км/ч)

На фона на тези лоши атмосферни самолет на "Бритиш еъруейз" успя вчера да прелети от Ню Йорк до Лондон за по-малко от пет часа, отбелязват повечето британски вестници. Подпомогнат от попътния вятър, Боингът измина 3500 мили от "Дж. Ф. Кенеди" до "Хийтроу" за рекордните четири часа и 56 минути.

В обзорна статия "Гардиън" констатира, че картата на наводненията в Европа предрича голяма климатична катастрофа.

Без предприемането на спешни действия повишаването на морското равнище ще остави до края на века големи градове под вода, пише изданието.

Прогнозите на Европейската агенция за околната среда са за близо един метър повишаване на морското равнище, ако не бъдат предприети мерки срещу глобалното затопляне. При това положение към края на века около 90 на сто от площта на английския град Хъл ще остане под вода. В още няколко други града в Англия - Норуич, Маргейт, Саутенд он сий и Блекпул - морето ще залее до 40 на сто от жилищните им площи. Мрачни са прогнозите за холандските градове Хага, Ротердам и Лайден, а същевременно обширни области в Португалия, Испания и Франция може да бъдат превзети от пустинята.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...