Иран призна: Пътническият Боинг е свален от иранска ракета - 24novini.bg

Иран призна: Пътническият Боинг е свален от иранска ракета

Иран призна, че е свалил със зенитна ракета Боинга за Украйна, загинаха 176 души Иран призна, че е свалил със зенитна ракета Боинга за Украйна, загинаха 176 души
11.01.2020 | 23:36
(0 гласа)

Иранските власти са решили да обявят, че украинският самолет е свален по погрешка от ПВО на страната снощи, след като станало ясно, че досегашните отричания на каквато и да е вина не издържат, предаде Ройтерс, цитирайки агенция Фарс.

 

 

Вчера върховният ирански лидер аятолах Али Хаменей бил информиран за трагичната грешка, довела до гибелта на 176 души,

намиращи се на борда на украинския боинг, и веднага свикал спешно заседание на Висшия съвет за национална сигурност на страната. На него било решено още тази сутрин, т.е днес, да бъде съобщена истината.

Това направи генералният щаб на въоръжените сили на Иран в специално изявление още преди разсъмване, предава БТА. Междувременно агенция ИРНА съобщи, че записите от черната кутия на самолета ще бъдат изпратени за разшифроване във Франция. Това е съобщил шефът на отдела за разследвания на произшествия при Организацията за гражданска авиация на Иран Хасан Резайефар.

Според местната телевизия ИРИБ, обаче, която цитира осведомен източник в организацията, окончателно решение за изпращане на черната кутия зад граница още не е взето. Председателят на Върховния съд на Иран Ебрахим Раиси нареди днес

разследването на катастрофата на самолета да бъде ускорено, се казва на официалния сайт на съда.

Украинската служба за сигурност (СБУ) съобщи в декларация, цитирана от Ройтерс и ТАСС днес, че е била потвърдена една от работните й хипотези за причините за катастрофата на самолета край Техеран, а именно - работата на зенитния ракетен комплекс (ЗРК) в ръчен режим.

"Ние разглеждахме човешкия фактор като основна причина за авиокатастрофата - работата на ЗРК именно в ръчен, а не в автоматичен режим, както отначало казваха някои експерти", каза шефът на СБУ Иван Баканов, цитиран от Ройтерс.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...