Ако президентът на Египет бъде преизбран, страната ще има нова столица - 24novini.bg

Ако президентът на Египет бъде преизбран, страната ще има нова столица

27.03.2018 | 12:18
(0 гласа)

Ако президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси бъде преизбран на провеждащите се днес и утре избори, а това е почти сигурно, има голяма вероятно в близко време столицата на страната да бъде преместена от Кайро, съобщи „Дойче веле“.

Сиси обяви началото на мегапроекта си още през изминалия си мандат, но се очаква той да бъде завършен в следващите години. За критиците му това е пиарски проект, който има за цел да прикрие нарушенията на човешките права в страната.

Новата столица, която все още няма име, се намира на 45 км. източно от центъра на Кайро, но почти граничи с крайните предградия на многомилионния град. В нея ще се намират административните и правителствени сгради, посолствата и офисите на международните корпорации, но също и жилищни квартали, опера, театри, болници и училища.

Подобна стъпка предприе Индия преди години, когато измести столицата в Ню Делхи, част от огромната метрополия на Делхи.

Част от новите улици вече са асфалтирани. Върви и строежа на джамията ал_Фатах, която трябва да бъде готова до юни. Минарето ще бъде високо 70 метра. Във вътрешността на джамията ще има място за над 8000 вярващи.

 

Ще има катедрала, тъй като 10 процента от египтяните или близо 10 млн. са християни. На първите две етажа ще има място за 2500 вярващи, а на третия за 10 хил.

Според плановете, един ден в новата столица ще живеят и работят 6,5 милиона души в 20 квартала с общо 20 небостъргача. Един от небостъргачите ще бъде най-високият в цяла Африка.

Голяма част от строежа на инфарстуктурата се извършва от армията, но също и от 200 хил. строители, което е намалило безработицата в страната. Сиси твърди, че не се използват обществени средства, а всичко е с частни фондове, в това число и китайски. 

Критиците твърдят, че подобен мегаломански проект е ненужен и дори опасен за страна, която се намира на ръба на фалита, а бедността е ширеща се широко в страната. Кайро е наистина пренаселен и задръстен град, но стрната има далеч по-големи проблеми като лошото състояние на икономиката и тероризма. 

0
0
0
s2smodern
Чуй новините
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Нагоре...