Борисов и Херо Мустафа пак заедно - този път в МС - 24novini.bg

Борисов и Херо Мустафа пак заедно - този път в МС

Премиерът Борисов и държавният секретар към Държавния департамент на САЩ Кристофър Форд Премиерът Борисов и държавният секретар към Държавния департамент на САЩ Кристофър Форд Пресслужба МС
16.11.2019 | 16:01
(0 гласа)

Министър-председателят Бойко Борисов отново се показа публично заедно с посланика на САЩ Херо Мустафа, която пради няколко дни целуна публично. Целувката му предизвика реакции в социалните мрежи, на анализатори и журналисти, а неговата бивша колега, съосновател и депутат на ГЕРБ Душана Здравкова написа: "Г-н премиер, срам ме е от вас!".

 

До момента няма никаква публична реакция от страна на САЩ към премиера на България по повод целувката и силното прегръщане с притискане към гърдите, което премиерът си позволи.

Днес той и посланичката на САЩ отново са заедно, но продължават да не коментират случая.

Н.пр. Херо Мустафа пирсъства на срещата на Борисов в Министерския съвет с помощник държавния секретар в Бюрото по международна сигурност и неразпространение към Държавния департамент на САЩ Кристофър Форд.

Сътрудничеството между България и САЩ и в областта на енергетиката беше сред акцентите на разговора в Министерския съвет, като помощник Форд отбеляза, че тази област е жизненоважна за общите ни стратегически интереси и национална сигурност.

Борисов изтъкна потенциала на страната ни да осигури диверсификация на енергийните източници и маршрути не само на наша територия, но и в региона.

Българският министър-председател заяви, че за България е от стратегическо значение да запази ключовата си роля на газовата карта на Европа и специално акцентира върху реализацията на газовата връзка с Гърция. Борисов напомни, че през настоящата година са реализирани и първите доставки на втечнен природен газ с произход САЩ за страната. Премиерът Борисов подчерта, че като държава членка на ЕС България стриктно спазва изискванията за диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво. В този контекст

министър-председател отбеляза успешното партньорство между България и „Уестингхаус“ през последните 15 години,

включително и в търсенето на възможност за изпълнение на европейските изисквания за диверсификация на свежото ядрено гориво.

Потенциалната реализация на проекта АЕЦ „Белене“ също беше обсъдена в рамките на срещата. Премиерът Борисов посочи, че общо тринадесет компании са подали заявления в процедурата за избор на стратегически инвеститор. Сред тях е и американската компания "Дженерал електрик".

Помощник държавният секретар Форд изрази отново виждането на САЩ за този проект и двете страни се договориха за скорошно изпращане на екип от американски технически експерти до България, за да бъдат проучени възможностите за засилване на българо-американското стратегическо партньорство в енергийния сектор.

Министър-председателят Борисов и Кристофър Форд дискутираха също българо-американските отношения в гражданската атомна енергетика,

установени в споразумението САЩ – Евратом.

В рамките на срещата беше отбелязано доброто сътрудничество между България и САЩ и в редица други сфери като сигурността и отбраната, борбата с тероризма, образованието и връзките между народите.

На срещата присъстваха вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на енергетиката Теменужка Петкова, съобщи правителствената пресслужба.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...