Франция отказа Северна Македония и Албания да влизат в ЕС - 24novini.bg

Франция отказа Северна Македония и Албания да влизат в ЕС

Въпреки демонстрираните топли отношения между Макрон и Борисов, Франция токаза членство на Северна Македония в ЕС Въпреки демонстрираните топли отношения между Макрон и Борисов, Франция токаза членство на Северна Македония в ЕС
18.10.2019 | 14:00
(0 гласа)

Лидерите на държавите от Европейския съюз не успяха вчера да се договорят за започване на преговори за присъединяване със Северна Македония и Албания.

 

 

"Трябва да признаем, че не успяхме да постигнем консенсус, защото три държави отказаха да поканят двете страни да започнат преговори". Това съобщи литовският президент Гитанас Науседа, предаде Франс прес, цитираната от БНР.

 

По думите му, "има известно разочарование" в страните, гласували за членството.

Привържениците на членството на балканските страни твърдят, че и двете са изпълнили критериите, определени от ЕС и че доверието в Блока ще бъде силно подкопано, тъй като не е изпълнил обещанията си.

Франция е една от трите държави, които блокират започването на преговори и отказват да разделят обсъждането на двете кандидатки.

Париж настоява за реформа на процеса на присъединяване, който смята за "неефективен" и "онеправдаващ".

Нидерландският премиер Марк Рюте подкрепи потенциален компромис,

който би позволил започване на разговорите със Северна Македония, но не и с Албания.

В крайна сметка обаче лидерите също не можаха да се споразумеят за разделяне на разглеждане на кандидатурите на двете страни.

Започването на преговори изисква пълно единодушие.

На лидерската среща в Брюксел днес ще се обсъжда още бюджетът на Евросъюза до 2027 и съставът на новата Европейска комисия.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...