Лондон и Брюксел подновяват преговорите за Брекзит - 24novini.bg

Лондон и Брюксел подновяват преговорите за Брекзит

Лондон и Брюксел подновяват преговорите за Брекзит снимка: БГНес
06.10.2019 | 12:20
(0 гласа)

Очаква се утре да бъдат възобновени преговорите за Брекзит между Европейския съюз и Великобритания, предаде Франс прес.

Евросъюзът е на позиция, че новите предложения на Борис Джонсън, с цел избягване на Брекзит, без сделка са недостатъчни.

Това мотивира Джонсън да проведе телефонни разговори с финландския си колега Анти Рине и с холандския - Марк Рюте. Британският премиер се опита да ги спечели за предложението си да превърне остров Ирландия в особена регулаторна зона.

Марк Рюте е отговорил, че създаването на митническа бариера между Република Ирландия и Северна Ирландия е недопустимо.

Анти Рине е посочил, че предложенията на британския премиер не гарантират нито запазването на мира в Северна Ирландия, нито ненакърнимостта на единния европейски пазар.

Финландският министър-председател, чиято страна държи ротационното председателство на ЕС, е казал още, че Брюксел и Лондон трябва да намерят компромисно решение в рамките на идната седмица, преди срещата на върха в средата на октомври.

В противен случай Великобритания може да излезе от ЕС на 31 октомври без сделка.

В същото време от външното министерство на Унгария отрекоха пред АФП медийните спекулации, че Борис Джонсън е убеждавал унгарския си колега Виктор Орбан да наложи вето върху евентуално разсрочване на Брекзит.

Междувременно ирландският премиер Лио Варадкар настоя за нова среща с Борис Джонсън за обсъждане на Брекзит, предаде Ройтерс.

Европейският съюз и Ирландия коментираха в четвъртък, че е малко вероятно новите британски предложения да доведат до сделка.

 

„Времето ни притиска. На 17 и 18 октомври ще има среща на Европейския съвет и не е разумно да се очаква, че 27 или 28 правителствени ръководители ще решат да подпишат нещо, което са видели преди един или два дни“, категоричен бе Варадкар.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...