Кристалина Георгиева поема МВФ - 24novini.bg

Кристалина Георгиева поема МВФ

26.09.2019 | 09:30
(0 гласа)

От 1 октомври Кристалина Георгиева ще бъде управляващ директор на Международния валутен фонд, съобщиха от базираната във Вашингтон институция.

Веднага след като бе утвърдена за най-важния пост във Фонда, Георгиева постави като "незабавна" задача да се намали рискът пред държавите да изпаднат в криза и институцията да има готовност за реакция в случай на негативен развой. 

От институцията подчертават в съобщението си, че тя ще бъде първият лидер на фонда от страна с равиваща се все още икономика. Самата Георгиева, цитирана от фонда, благодари на представителите на всички 189 държави - членки на фонда за доверието, което получава. 

Също така тя обръща специално внимание на Кристин Лагард, която ръководи институцията осем години - "великолепен лидер и скъп приятел, чиято работа допринесе много за успеха на Фонда", казва Георгиева. 

Икономическата ситуация в света, търговското напрежение и рекордно високата задлъжнялост са най-големите притеснения на Георгиева. Тя ще има 5-годишен мандат като управляващ директор на Международния валутен фонд.

Георгиева беше единственият кандидат за поста, а през лятото Фондът отмени възрастовия лимит, като по този начин премахна формалната пречка по пътя ѝ. 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...