Нов комисар в ЕК разследван за корупция, офшорки и търговия с оръжие - 24novini.bg

Нов комисар в ЕК разследван за корупция, офшорки и търговия с оръжие

Комисарите на новата шефка на ЕС, които са разследвани за корупция, се увеличиха. И за правосъдния има съмнения Комисарите на новата шефка на ЕС, които са разследвани за корупция, се увеличиха. И за правосъдния има съмнения
14.09.2019 | 21:00
(0 гласа)

Удар върху състава на бъдещата Европейска комисия. Разследват за корупция бъдещия правосъден еврокомисар. Процедурата срещу Дидие Рейндерс, който е вицепремиер и действащ външен министър на Белгия, е по сигнал на бивш служител на белгийското контраразузнаване.

 

 

Урслула фон дер Лайен повери на белгиеца ресор „Правосъдие”.

Разследването включва проверка на обществени поръчки и съмнителни сделки с недвижими имоти, предаде Нова ТВ. Това не е първия удар срещу лицата, които попадат в ръководния орган на Европа.

Наблюдатели нарекоха предложеният кабинет от комисари „Комисията на разследваните”.

Сянката върху достойнствата над част от кандидатите се сгъсти, след като в Белгия беше разкрита корупционна схема, която може да засегне и бъдещия комисар.

Обвиненията са за раздавани подкупи за поръчки в Конго и изпиране на пари чрез покупки на произведения на изкуството и офшорни банки.

Случаите на корупция засягат и сделки за оръжие.

Информацията е била разкрита от бивш агент на белгийските служби.

Дидие Рейндерс отрича да е замесен лично.

„Председателката на Европейската комисия ми е поверила две основни мисии. Първата е да защитавам правовата държава – нещо, което еврокомисарят Тимерманс правеше през последните години. Налице е воля да се осъществява контрол и на правовата държава във всички страни членки на ЕС”.

С тези думи той описа задачата, с която е натоварен пред телевизия RTL. Евродепутатите вече се заканиха да подложат на тежка проверка посочените от Румъния, Полша и Франция комисари, срещу които тече разследване в страните им.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...