13 компании са подали заявления за АЕЦ "Белене" - 24novini.bg

13 компании са подали заявления за АЕЦ "Белене"

20.08.2019 | 13:20
(0 гласа)

13 компании са заявили желание да участват в конкурса за строежа на АЕЦ „Белене”. Седем от тях са заявления от компаниите, които желаят да участват като стратегически инвеститор в бъдещия проект. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова на брифинг, съобщи БГНЕС.

Енергийният министър обясни още, че две заявления съдържат искане за участие в проекта

чрез доставка на оборудването и участие в структурирането на финансирането на проекта.

Отделно от това четири са заявленията, които съдържат информация по отношение на желание за придобиване на миноритарен дял в проекта и сключване на договор за изкупуване на електрическа енергия.

Процедурата за избор започна на 22 май. В понеделник стана ясно, че "Росатом" е подала заявление за участие в строежа, а то е било прието от българската НЕК. Според руски медии, изграждането на централата не е възможно без тяхната компания, защото тя е конструктор и производител на реактора, предназначен за "Белене". Оферти бяха подадени и от корейска и китайска компании.

Енергийният министър заяви, че подадените заявления доказват огромния интерес на най-големите компании в ядрената енергетика, като сред тях са руската „Росатом“, френската „Фраматом“ и американската „Дженерал Електрик“.

Всяка стъпка в конкурса ще минава на гласуване от Министерски съвет и Народното събрание.

Комисия от български експерти ще оцени предложенията и до 90 дни ще изготви кратка листа с имената на компаниите, които ще бъдат поканени за подаване на обвързващи оферти.

Не се предвижда обжалване на взетите от комисията решения.

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...