Индонезия обяви търговска война на ЕС - 24novini.bg

Индонезия обяви търговска война на ЕС

Индонезия реши да се противопостави на вдигането на митата от страна на ЕС. Индонезия реши да се противопостави на вдигането на митата от страна на ЕС.
10.08.2019 | 23:30
(0 гласа)

 

Индонезия, която е най-големият производител на палмово масло, смята да вдигне вносните мита на млечната продукция от страните на ЕС, писа БГНес.

 

Това заяви търговският министър на азиатската страна Енгартиасто Лукита. Мярката е в отговор на плана на Съюза да наложи сходни мита върху индонезийския биодизел, произведен от палмово масло, обясни Лукита.

„ЕС може да ни наложи мита, ако параметрите са справедливи, но ако не са, тогава това е акт на протекционизъм и търговска война“, заяви Лукита пред репортери в Джакарта.

„Не можем просто да си мълчим, когато има несправедливост“, категоричен е министърът.

Спорът заради палмовото масло между Индонезия и ЕС ескалира по-рано тази година. Когато Европейската комисия реши да наложи по-строги ограничения върху използването на палмово масло в биогоривата от юни заради притеснения от обезлесяване.

Индонезия, както и Малайзия, предупреждават, че ходът може да причини сериозна търговска война.

И заявяват, че ЕС несправедливо дискриминира палмовото масло и застрашава борбата на страните срещу бедността.

Индонезия, която е въвела вносни мита от 5% до 10% върху млечни продукти от ЕС, твърди, че е готова да стигне по-далеч, като повиши налозите до 20%-25%.

Страната ще се насочи към други доставчици на млечни продукти като Австралия, Нова Зеландия, САЩ или Индия, казва Лукита.

 

Индонезия е третият по големина купувач на обезмаслено мляко на прах от ЕС след Алжир и Китай, сочат данни на Европейската комисия.

ЕС е третият по големина търговски партньор на Индонезия, докато Индонезия е на 31-о място за Съюза.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...