Отхвърлиха ветото на Радев върху бизнес даренията за партиите - 24novini.bg

Отхвърлиха ветото на Радев върху бизнес даренията за партиите

Комисията по бюджет и финанси в парламента отхвърли ветото на президента. Комисията по бюджет и финанси в парламента отхвърли ветото на президента.
18.07.2019 | 18:34
(0 гласа)

 

Така се разрешава на бизнеса да финансира дейността на политическите партии. 

Ветото на Радев беше подкрепено единствено от БСП, които смятат, че с възможността партиите да се финансират от фирмите, бизнесът ще може да си купува политическите сили в България. 

От ГЕРБ пък остават на позицията си, че след като партийната субсидия е намалена от 11 лева на един лев на глас, то трябва да се осигури възможност за дофинансиране на партиите.

Радев върна за ново обсъждане отделни текстове от § 2 и 3 от Закона за изменение на Закона за държавния бюджет за 2019 г., с които се въвежда финансиране на политическите партии с дарения от  граждани и фирми.

Според държавния глава промените, с които парламентът разреши финансирането на партиите от юридически лица и еднолични търговци, уронват конституционните устои на българската демокрация.

Припомняме, че в началото на месец юли депутатите приеха окончателно промени в Закона за държавния бюджет, с които намалиха партийната субсидия от 11 лева на 1 лев. Заедно с това обаче Народното събрание окончателно разреши на фирмите и гражданките да финансират дейността на политическите партии.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...