Избраха концесионер на Летище София - 24novini.bg

Избраха концесионер на Летище София

Софийското летище има нов концесионер - стопанисващите летището в Мюнхен Софийското летище има нов концесионер - стопанисващите летището в Мюнхен
17.07.2019 | 16:21
(0 гласа)

Операторът на летището в Мюнхен "Софткънект" спечели концесията за Летище София. Изборът е неочакван с оглед на подадените числа в офертите, коментират някои столични икономически издания, които следят процеса.

Спечелилият консорциум е между фонда Meridiam и строителната Strabag, които заедно ще бъдат новият концесионер на Летище София.

Класирането съобщи министърът на транспорта Росен Желязков, като отказа да отговаря на всякакви въпроси.

Настоящата развръзка беше очаквана от близки до процедурата, като за въпросния победител най-упорито се твърдеше да има връзки с местни биснесмени, пише Капитал.

Сюрпризът е, че операторът на френските летище ADP е на второ място, въпреки че като цена и инвестиции има много по-силно предложение.

Подреждането нататък е германската Fraport, стопанинът на летище Манчестър и последни са строително-инвестиционната SSB с оператор Копенхаген.

Сега подреждането много вероятно ще бъде обжалвано от някой неуспял кандидат, коментират запознати.

Фондът Meridiam, който спечели, е базиран в Париж и е фокусиран в инфраструктурни проекти в Европа, Северна Америка и Африка.

Кандидатът предложи концесионно плащане на година от 24.542 млн. евро, или 32% от годишните приходи, и инвестициии от 608 млн. евро.

Инвестиционната им програма предвижда в първата от четирите фази на договора достигане на 9 млн. пътници и ремонти на Терминал 1 и 2 до 2022 г.

До 2030 г. концесионерът ппредвижда да достигне 12.3 млн. пътници и ще изгради Терминал 3, който ще замени Терминал 1. Ще се изгради нов паркинг за автомобили с над 1000 места, като мост ще свързва паркинга със зоната за check-in.

До 2035 г. Летище София трябва да има 14.5 млн. пътници и да бъде разширен Терминал 3,

ще бъдат изградени 9 отдалечени местостоянки за самолети с тесен фюзелаж и 1 за самолети с широк. На мястото на Терминал 1 ще се изгради нов карго терминал.

В последната фаза капацитетът на летището трябва да достигне над 18 млн. пътници.

Това ще е през 2043 г. ще се извърши разширение на Терминал 3. Ще има втори покрит паркинг с над 1400 места и 4300 кв. метра площ за допълнителни работилници и складове за резервни части и офиси за обслужване на нуждите на летището, пише "Капитал".

Министърът на транспорта Росен Желязков е приел протокола на комисията.

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...