Край на ерата Ципрас! Десният Мицотакис сяда в стола му - 24novini.bg

Край на ерата Ципрас! Десният Мицотакис сяда в стола му

Десният Мицотакис спечели креслото на Ципрас с убедителна победа от 40 % в Гърция Десният Мицотакис спечели креслото на Ципрас с убедителна победа от 40 % в Гърция
08.07.2019 | 16:00
(0 гласа)

Опозиционната дясноцентристка „Нова демокрация” печели убедително предсрочните парламентарни избори в Гърция. Начело на партията е Кириакос Мицотакис. Тя получава близо 40 на сто от гласовете, което й дава абсолютно мнозинство.

Кириакос Мицотакис пристигна в президентството в Атина заедно със своето семейство,

където се проведе церемонията по полагане на клетва на новия премиер на южната ни съседска. Кабинетът му ще бъде обявен по-късно през деня и трябва да встъпи в длъжност в сряда.

Той обеща нови мерки за стимулиране на икономическия ръст в страната, която излиза от тежка икономическа криза. „Ще продължа със същата скромност и усърдна работа, които ме доведоха тук, където съм днес. Имам дълбока вяра в неизчерпаемите способности на народа ни, искам да го видя проспериращ и да възвърна загубеното му самочувствие. Искам да дам на децата, напуснали страната, възможността да се завърнат, ако решат”, заяви лидерът на „Нова демокрация” Кириакос Мицотакис.

 

 

Като победител, десноцентристката „Нова демокрация” получава 50 допълнителни места и ще има 158 депутати в 300-местния парламент, а управляващата досега „Сириза” – 86.

Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас, който загуби изборите, каза:

„Борихме се и постигнахме много, винаги с високо вдигната глава. И днес, отново с вдигната глава, приемаме решението на хората. С високо вдигната глава, защото знаем, че Гърция, която оставяме на новото правителство, няма нищо общо с тази Гърция, която поехме”, каза младият лидер от радикалната левица Ципрас.

Той донесе надежда на Гърция през януари 2015, като пое властта в условията на пълен хаос и затънала в дългове страна. Няколко пъти Ципрас оцелява като птицата феникс от вотове на недоверие, вкл. с по-малко от 10 гласа, но сега волята на народа го свали от поста и даде властта на по-умерените десни.

Неговата „Сириза” бе принудена да приеме строгите мерки за икономия, наложени от ЕС и МВФ за възстановяване на страната.

Новината е, че крайнодясната „Златна зора” не преминава бариерата от 3 процента за влизане в парламента.

Левоцентристкото „Движение за промяна”, създадено от остатъците на ПАСОК ще има 22 депутати, а гръцките комунисти – 15.

Цели 9 места получава и лявото движение на бившия финансов министър Янис Варуфакис, който беше сподвижник и приятел на Ципрас, но после пътищата им се разделиха, вкл. и идеологически.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...